Bettingsider

EM Grupper 2024

EM 2024 starter 14. juni 2024, med Tyskland som møter Skottland. Det skal spilles 36 kamper i gruppespillet før de 15 kampene i sluttspillet. Her kan du få en oversikt over de seks gruppene for fotball-EM 2024.

Gruppe A Gruppe B Gruppe C
Tyskland Kroatia Danmark
Ungarn Albania England
Skottland Italia Serbia
Sveits Spania Slovenia
Gruppe D Gruppe E Gruppe F
Østerrike Belgia Tsjekkia
Frankrike Romania Georgia
Nederland Slovakia Portugal
Polen Ukraina Tyrkia

Se også:

Les mer om de enkelte EM-gruppene

Gruppe A

 • Tyskland
 • Ungarn
 • Skottland
 • Sveits

I denne gruppen er vertsnasjonen Tyskland den klare favoritten. Etter noen svake treningskamper ser de nå ut til å spisse formen inn mot sommerens EM-sluttspill. Sterke seire mot Frankrike og Nederland i mars vitner om et landslag som mener alvor, og som trolig blir enda bedre frem til EM-starten.

Hjemmebanefordelen må også vektlegges som en klar fordel for tyskerne. Historien viser at arrangørlandene, spesielt de store nasjonene, utvilsomt drar en klar fordel av å spille på «hjemmebane».

Bikkjeslagsmål om 2.plassen

Alt annet enn gruppeseier til Tyskland vil være en ordentlig skrell. Den virkelige spenningen peker, på papiret, mot hvem som tar andreplassen som også gir avansement til 8-delsfinalen.

Ungarn er ubeseiret på sine 14 siste landskamper (9-5-0). Det skal absolutt ikke undervurderes. Selvtilliten og kjemien i spillergruppen er utvilsomt svært positiv nå. Ikke minst har de en klar rollefordeling innad i laget, som går hånd i hånd med filosofien til sin italienske trener, Marco Rossi.

Skottland tok andreplassen bak suverene Spania i gruppen der Norge også var med. Dessverre skuffet og underpresterte vårt landslag i nok en kvalik. Skottene var hele seks poeng foran oss og tapte kun en kamp i kvalifiseringen. De er et hardtkjempende mannskap som vet å blø for drakta. Det er ikke alltid så pent å se på, men skottene kan helt klart by på problemer uansett motstander i gruppen.

Sveits er oddsmessig rangert som nr.2 i gruppen, men vi synes de skuffet i en forholdsvis enkel kvalifiseringsgruppe. De knep til slutten andreplassen med 4-5-1, men tok kun ett poeng på sine fire siste kamper.

I landskamppausen i slutten av mars spilte de 0-0 borte mot Danmark, før de endelig vant en landskamp igjen med 1-0 borte mot Irland. Disse resultatene var egentlig en videreføring fra EM-kvaliken der de fikk 11-11 i målforskjell på 10 kamper. Rett og slett et gjerrig og kompakt lag som det er vanskelig å bryte ned. Samtidig mangler de  en skikkelig goalgetter og et mer tydelig angrepsspill.

Oppsummert tror vi det blir nærmest dødt løp om andreplassen i denne gruppa. Trolig vil svært små marginer og en del tilfeldigheter avgjøre hvilket lag som følger Tyskland til 8-delsfinale.

Skal vi komme med et råtips må det bli Sveits som har et solid lag med sterke defensive kvaliteter. Et landslag som har mye å gå på, og som ikke minst besitter et høyere toppnivå enn både Skottland og Ungarn.

Så skal det avslutningsvis nevnes at de fire beste treerne også går til 8-delsfinale, men vi tror ikke laget som blir nr.3 i denne gruppen er blant de fire beste treerne.

Gruppe B

 • Kroatia
 • Albania
 • Spania
 • Italia

Stakkars Albania som utvilsomt ble taperen da EM-gruppene ble trukket. Gruppe B kan sammenlignes med «dødens gruppe» og består i tillegg til Albania av stormaktene Spania, Italia og Kroatia.

Ikke overraskende er Spania oddsmessig den største favoritten i denne gruppen, foran Italia og Kroatia. Kampene mellom disse stormaktene er alene grunn nok til å glede seg til EM starter.

Spania er alltid blant de største favorittene når man kommer til VM og EM-sluttspill. Når den spanske troppen tas ut blir det alltid diskusjoner rundt uttaket, da mange gode spillere blir satt på sidelinjen.

De har så mange kvalitetsspillere og er blant lagene som best takler eventuelle skader, nettopp fordi konkurransen er stor på de aller fleste posisjonene i laget.

Italia er regjerende Europamester etter at de slo England på straffesparkkonkurranse sist. Nasjonene møttes også i EM-kvalifiseringen der Italia skuffet voldsomt. De endte hele 6 poeng bak engelskmennene, og tok seg videre med knappest mulig margin. Både Italia og Ukraina endte nemlig på 14 poeng, men italienerne gikk foran på innbyrdes oppgjør.

Vi rangerer Italia som et mye svakere lag enn Spania, og tror det blir en kamp med Kroatia om andreplassen. En ting er vi sikre på: Italia klarer ikke å forsvare seieren fra sist!

Kroatia havnet overraskende bak Tyrkia i kvalifiseringen, men tok likevel en klar andreplass. De slapp kun inn 4 mål på sine 8 kamper og har jevnt over solid kvalitet i alle lagdeler og faser av spillet. Hvis de kommer seg videre fra denne gruppen, kan de potensielt bli en liten darkhorse i sluttspillet.

Albanias sjanser til avansement er lik null. Uten å være respektløs blir det en av EM-historiens største overraskelser/prestasjoner dersom de går videre fra denne gruppen. Albanerne har imidlertid ingenting å tape, og deres eneste sjanse ligger i om de blir kraftig undervurdert av de andre nasjonene. Glem heller ikke at de vant sin kvalifiseringsgruppe foran Tsjekkia og Polen.

Oppsummert klarer vi ikke å argumentere bort Spania som den største favoritten. Innbyrdes kamper mellom Spania, Italia og Kroatia blir likevel såpass marginale at en del flaks og tilfeldigheter kan avgjøre kampene.

Vi tror uansett at Spania vinner, og at Kroatia kniper andreplassen. Sjansen er dog stor for at både Spania, Italia og Kroatia avanserer til 8-delsfinale. De fire beste treerne går videre, så forhåpentligvis får vi se alle disse nasjonene videre til 8-delsfinalene.

Dersom vi får rett i vårt tips om at Italia blir nr.3 og IKKE går videre som en av de fire beste treerne, så får man i skrivende stund rundt 5 i odds på at de ikke avanserer fra gruppespillet.

Gruppe C

 • Danmark
 • England
 • Serbia
 • Slovenia

I Gruppe C finner vi England som i skrivende stund er den største favoritten til å vinne EM. Men fortjener de favorittstempelet?

England har for vane å cruise gjennom alt av kvalifiseringer til både VM og EM, men de svikter «alltid» i sluttspillene. De gikk riktignok hele veien til finale sist og tapte knepent etter straffesparkkonkurranse mot Italia, så kanskje er det – endelig – engelskmennenes tur til å vinne et stort mesterskap igjen. De ser i hvert fall utrolig sterke ut og har en x-faktor i Harry Kane på topp. Kanskje får vi også se Jude Bellingham skinne i dette mesterskapet.

England har dog havnet i en ganske tøff gruppe med både Serbia og Danmark, mens Slovenia må sees på som en outsider i våre øyne.

Alt annet enn gruppeseier til England vil overraske stort. I enkeltkamper kan både Serbia og Danmark gi dem problemer, men til slutt er vi likevel relativt sikre på engelsk gruppeseier. Kampen om andreplassen vil etter all sannsynlighet stå mellom Serbia og Danmark.

Serbia ble noe overraskende slått av Ungarn i kvalifiseringen, men tok seg likevel greit videre til EM. De må imidlertid heve seg MYE i EM dersom de skal nå langt, eller i det hele tatt klare å avansere fra gruppen.

Oppkjøringen til EM har heller ikke vært den beste. 0-4 tap mot Russland og 1-0 seier mot Kypros i forrige landslagspause (i mars) vitnet om et lag som har mye å jobbe med frem mot EM. Vi synes dette er en av de svakere utgavene av Serbia på mange år.

Nettopp derfor tror vi Danmark har gode sjanser til å ta andreplassen i gruppen. Vi har nok likevel sett bedre utgaver også av det danske landslaget enn det nåværende. Det er likevel mye kvalitet i den danske troppen, og vi tror Rasmus Højlund fort kan bli en avgjørende brikke som vipper marginene i dansk favør i kampen om andreplassen. En spiss med et vanvittig potensial som kan slå ut i full blomst i EM.

Det fjerde laget i gruppen er Slovenia som faktisk spilte i samme kvalifiseringsgruppe som Danmark. Begge fikk 22 poeng og endte fire poeng foran Finland på tredjeplass. Innbyrdes vant Danmark 2-1 hjemme mot Slovenia, mens de spilte 1-1 i motsatt oppgjør.

Vi rangerer Danmark som et bedre lag enn Slovenia og tror de blir å finne i en durabelig kamp med Serbia om andreplassen. Kanskje kan de ryste England også? Dansk gruppeseier gir 5.00 for de som lar seg friste.

Gruppe D

 • Østerrike
 • Frankrike
 • Nederland
 • Polen

Frankrike er nærmeste utfordrer til England som EM’s største favoritt. Selvsagt er de enda større favoritt til seier i Gruppe D.

Nederland er også i denne gruppen og mye skal gå galt om de ikke kniper andreplassen og sikrer seg videre avansement til 8-delsfinale. Det er lenge siden det luktet krutt av Nederland, men de viser stadig fremgang og kanskje kan de gå litt under radaren i dette mesterskapet?

Frankrike og Nederland var faktisk i samme kvalifiseringsgruppe også. En gruppe som Frankrike vant med 22 poeng, foran Nederland med 18 poeng. Frankrike slo Nederland 4-0 hjemme og 2-1 borte i kvalen og det sier egentlig alt om styrkeforholdet mellom de to nasjonene.

De to siste lagene i Gruppe D er Østerrike og Polen. Dersom de får ut sitt maksimale nivå kan de begge utfordre Nederland, men vi blir overrasket dersom de kjemper om annet enn tredjeplassen og et mulig avansement til 8-delsfinalen (de fire beste treerne går videre).

Faktum er at Polen underpresterte voldsomt i EM-kvalifiseringen. De ble nr.3 og var fire poeng bak Albania og Tsjekkia. De måtte dermed ut i omspill for å komme seg til EM. De vant avgjørende kamp på straffesparkkonkurranse mot Wales, så de må heve seg voldsomt for å avansere fra denne gruppen.

Mens Polen var langt under pari i kvalifiseringen, så er faktum det motsatte for Østerrike sin del. De presset Belgia til døra og endte knepent kun ett poeng bak sistnevnte. Andreplass var uansett mer enn godt nok for plass i EM og de var hele 9 poeng foran våre naboer fra Sverige.

Vi er spent på hvordan Østerrike biter fra seg i denne gruppen. Frankrike er det nok lite å gjøre med, men det vil ikke være noe sjokk dersom de utfordrer Nederland. Østerrikerne svever høyt for tiden og står med seks strake seire. Senest i mars skuret de over Tyrkia og knuste dem 6-1. De vant også 2-0 borte mot Slovakia og bekreftet at de ikke blir noen kasteball i EM.

Gruppe E

 • Belgia
 • Romania
 • Slovakia
 • Ukraina

Den største gruppefavoritten av samtlige lag i sommerens EM-sluttspill er Belgia. De har og har hatt mange stjernespillere de siste mesterskapene, men personlig synes jeg de har skuffet når det gjelder som mest.

De har vært blant favorittene i mange av de seneste VM og EM-mesterskapene, men en semifinale fra VM i 2018 er deres beste prestasjon i nyere tid. I EM har de vært i kvartfinalen i de to siste mesterskapene, noe som var meget skuffende for Belgia sin del.

Belgia har et spennende mannskap og må igjen regnes som en av outsiderne til tittelen. De skal og bør uansett vinne Gruppe E uten særlige problemer.

De andre lagene i gruppen er Ukraina, Romania og Slovakia, og vi synes det virker vidåpent om hvem som stikker av med andreplassen.

Romania viste mye spennende i EM-kvalifiseringen der de på imponerende vis gikk ubeseiret gjennom med 6-4-0. Riktignok en svak gruppe, men der de likevel endte hele fem poeng foran et solid lag som Sveits på andreplass. De tok også fire poeng innbyrdes mot Sveits i kvaliken, så kanskje et lite varsku om å se opp for Romania i denne gruppen?

Ukraina ble nr.3 i en knallsterk kvalifiseringsgruppe med både England og Italia. Ukraina endte a poeng med Italia, men havnet bak på innbyrdes oppgjør og måtte ut i omspill for å sikre EM-plassen. Den ble sikret gjennom 2-1 seier mot Island i avgjørende kamp.

Det ukrainske laget spilte uavgjort hjemme mot både England og Italia i kvaliken, så man skal være forsiktig med å undervurdere dem. De har en solid tropp med fin balanse mellom erfaring og talent, og ukrainerne er et vanskelig lag å bryte ned. Defensivt er de meget sterke.

Slovakia er rangert som det svakeste laget i gruppen. De ble nr.2 i sin kvalifiseringsgruppe, men det skulle nesten bare mangle. Bortsett fra tap i begge kampene mot Portugal (vant alle 10 kampene i gruppen), fikk Slovakia 7-1-0, men Luxembourg, Island, Bosnia og Liechtenstein var ikke akkurat kruttsterk motstand.

Oppsummert er vi usikre på hva det slovakiske laget står for, men de gjorde seg absolutt ikke bort i de to kampene mot Portugal. Vi er ikke helt enig i at de skal være så mye svakere enn verken Romania eller Ukraina. Faktisk tror vi det er helt bingo hvilket lag som blir nr.2 bak Belgia.

Gruppe F

 • Tsjekkia
 • Georgia
 • Portugal
 • Tyrkia

Portugal er STORFAVORITT i denne gruppen, og med rette. Det bør normalt ikke være en snøballs sjanse i helvete for at noen av de andre lagene kan true dem. Laget har en herlig blanding av gammelt og ungt med Pepe (41 år) og Christiano Ronaldo (39 år) som de virkelige veteranene.

Ronaldo har både rekorden for flest mål (14) og flest kamper i EM-sluttspill (25). Dette blir hans sjette EM-sluttspill for mannen som allerede har skrevet seg inn i historiebøkene, og som kan gjøre disse rekordene enda mer uslåelige.

Landene som skal måle krefter med Portugal er Tyrkia, Tsjekkia og Georgia. Nærmest Portugal på oddstabellen er Tyrkia med 5.00 i odds for gruppeseier. Tsjekkia følger deretter med sine 8.80 og Georgia har 9.20.

Vi synes ved første øyekast at Tyrkia er litt for stor favoritt til å ta andreplassen i gruppen. Nivåforskjellen mellom Tyrkia og Tsjekkia er veldig liten. Disse to er imidlertid minst et hakk foran Georgia igjen slik vi ser det.

Tyrkia imponerte i kvaliken med seier i sin gruppe, knepent foran Kroatia. De to lagene var i en egen klasse, men dog i en svak kvalifiseringsgruppe. Tyrkerne har noe på gang igjen, men vi føler oss slett ikke sikre på at de kvalifiserer seg for 8-delsfinalen. I verste fall kvalifiserer kun to lag seg fra denne gruppen, og det kan like gjerne bli Tsjekkia som Tyrkia.

Tsjekkia ble nr.2 i sin kvalifiseringsgruppe, a poeng med Albania som vant gruppen. Polen på tredjeplass endte 4 poeng bak dem, men også polakkene er klare for EM-sluttspillet (slo Wales på straffesparkkonkurranse i avgjørende match om EM-billett).

Georgia havnet på fjerdeplass, bak Norge i kvalifiseringen. De gikk omveien og kvalifiserte seg likevel for EM gjennom sine seire mot henholdsvis Luxembourg (2-0) og Hellas (0-0 og seier på straffer) i den avgjørende kampen.

Rett og slett en svak gruppe der Portugal kommer til å cruise gjennom i ensom majestet. Kampen om andreplassen er vidåpen, men vi blir overrasket om Georgia ikke havner sist i gruppen. Slik at kampen om andreplassen og sikkert avansement til 8-delsfinalen står mellom Tyrkia og Tsjekkia. Trekk lodd eller spill Tsjekkia om du finner odds på avansement fra gruppen.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1148 Innlegg

Jeg har skrevet for OddsNet siden år 2000. I starten leverte jeg stort sett tennistips, og skrev blant annet omfattende forhåndsanalyser til Grand Slam turneringene. Opp gjennom årene har jeg trolig skrevet og postet 4-5.000 oddstips for OddsNet. I tidligere år slet jeg litt med å begrense meg, og tipsene/analysene ble veldig omfattende. Uttrykket: «Å fatte seg i korthet» har ikke alltid trumfet denne herremannen.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser