Bettingsider

Hva betyr units i betting?

Enten du er nybegynner eller en erfaren oddsspiller, så er «units» et begrep som stadig dukker opp. Ikke minst dersom du leser analyser og tips fra ulike oddseksperter. Hva betyr det egentlig, og hvordan spiller du med units når man skal plassere innsats på et sportsspill?

Forklaring av begrepet «units»

Units er rett og slett et hjelpemiddel for å måle hvor mye du bør satse på et veddemål. Units-systemet går fra 1-10, hvor 1 er laveste innsats, mens 10 er høyeste innsats. Man kan godt si at units er en felles valuta blant oddsspillere, enten du er en hobbyspiller eller mer profesjonell.

Units er rett og slett noe alle som spiller på odds bør benytte seg av. Husk at økonomien til de som spiller kan være som natt og dag. Derfor gir det stor mening å bruke et slikt innsats-system. Spiller X ønsker kanskje å satse tusenvis av kroner på et oddsspill, mens kollegaen eller naboen på sin side «kun» spiller for noen hundrelapper og altså langt mer beskjedent.

Poenget med bruk av units er å hjelpe deg til en mest mulig fornuftig måte å forvalte pengene du har på spillekontoen. Mange går i fellen og satser alt på kun ett eller to spill. Taper man da er man plutselig tom for penger.

Uansett hvilken type spiller man er, anbefaler vi IKKE å fyre av hele saldoen på en og samme kupong. Det er nettopp her «units» kommer inn. Dersom du spiller jevnlig på oddsen og kanskje setter 30-100+ spill per måned anbefaler vi at du spiller med units, og dessuten fører regnskap over dine spill.

Hvordan regne ut antall units man bør satse

Hvor mange units man bør satse avhenger av verdien og sannsynligheten man regner ut for at spillet skal gå inn. Jo høyere verdi du mener spillet har, desto høyere innsats anbefales. Samtidig kan et spill ha høy verdi, men sannsynligheten for at det skal gå inn kan likevel være svært lav.

Da kan anbefalingen være lav innsats selv om verdien likevel er høy – baseres på hvor høy oddsen er. Dette er en hårfin balansegang, men grunntanken er uansett at verdi genererer innsats.

Hvordan regne ut verdien på et spill?

Før man setter et oddsspill bør man altså gjøre en verdivurdering. Det er her verdisystemet med units fra 1-10 gjør seg gjeldende. Dersom ditt spill tilsvarer 1-2 units i innsats, betyr det enten at verdien på spillet er lav/liten og dermed ikke fortjener en høy innsats. Eller så betyr det at det er mindre sannsynlighet for at spillet går inn, selv om verdien kanskje er god.

Ønsker du derimot å gå all in og satse 10 units, bør du ha kommet frem til at spillet har vanvittig god verdi.

Innhent så mye relevant info som overhodet mulig

Faktorene er mange når du skal finne frem til om et spill har verdi eller ikke. Her gjelder det rett og slett å innhente så mye informasjon som mulig, som du kan benytte til din fordel. På bakgrunn av dette gjør man en analyse og regner ut sannsynligheten for utfallet, målt opp mot bookmakerens oddsbetingelser.

Er det synlig forskjell i egen verdiutregning opp mot oddsen til spillselskapet, så indikerer det at spillet har verdi. Jo større denne forskjellen er, desto mer verdi og flere units kan/bør du satse. Dette fordrer selvsagt at egen sannsynlighet er størst, noe som forutsetter at informasjonen man sitter på er mer korrekt enn bookmakerens.

En slik fasit har man selvsagt ikke på forhånd, men det bør være en grunnregel å jobbe mot når du skal analysere oddsen som er satt.

Eksempel på verdispill

I vår artikkel om «value betting/verdispill» brukte vi et konkret eksempel som vi gjentar i denne artikkelen.

Tennis er en populær sport å tippe på, og vi bruker derfor en kamp mellom Jannik Sinner og Casper Ruud i vårt eksempel.

Bookmakeren har følgende odds på kampen:

 • Sinner: 1.25 i odds
 • Ruud: 3.40 i odds

Etter nøye vurdering der ulike faktorer er medregnet, havner du kanskje på en vurdering der du gir Casper Ruud 32% sjanse for seier. Formelen for utregning av oddsen blir da slik;

 • Sinner: 100/68 = 1.47 i odds
 • Ruud: 100/32 = 3.125 i odds

Bookmakeren sin odds må være høyere enn din egen for at det skal være verdi i spillet. I vårt tilfelle er det altså ingen verdi i spill på Sinner, mens verdien i et spill på Casper Ruud derimot er ganske god – hvis dine beregninger stemmer.

Formel for utregning av verdi

Oddsen på Casper Ruud er altså 3.40. Hvor mye bør du satse ut fra dine beregninger? Med din vurdering på 32% sjanse for seier blir regnestykket slik;

3.40 x (ganges) med 32% (din prosentvurdering) = 108,8%

Dette tilsvarer en verdi på 108,8%. EV (value) må være over 100% for at det skal være verdi på et spill.

Vi legger ved en tabell som viser hvor mange units du bør satse på et spill, ut fra verdien du finner;

 • 1 units = 100% – 103%  (Marginal verdi)
 • 2 units = 103% – 105%  (Litt verdi)
 • 3 units = 105% – 108%  (Grei/middels verdi)
 • 4 units = 108% – 112%  (Grei/middels verdi)
 • 5 units = 112% – 117%  (God verdi)
 • 6 units = 117% – 123%  (God verdi)
 • 7 units = 123% – 129%  (Veldig god verdi)
 • 8 units = 129% – 140%  (Veldig god verdi)
 • 9 units = 140% – 150%  (Stor verdi)
 • 10 units = 150% ++  (Max bet)

I vårt tilfelle fikk vi altså følgende utregning:

3.40 x (ganges) med 32% (din prosentvurdering) = 108,8%

Ser man på tabellen ovenfor bør du altså satse 4 units på Casper Ruud.

Konkrete tips

Vi anbefaler at du lager deg et system i forhold til innsats. Det vil være store variasjoner på hvor mye man satser, og en grunnregel bør være å ikke spille for mer enn du har råd til å tape. Sats aldri hele beløpet på kontoen din på kun ett oddsspill, men spre innsatsen og fastsett et fast beløp for hver units.

Spiller man for moro det det kanskje ikke så viktig, men setter du f.eks. 30-100+ spill per måned er det viktig å ha en strategi å forholde seg til.

Spill med 100 units

Er målet med bettingen å vinne penger på lang sikt, anbefaler vi å sette av et bestemt beløp for spill på odds. En slik kontantbeholdning (bankroll) kan f.eks. være 10.000 kroner – tilsvarende 100 units.

Når beløpet er bestemt, er det enkelt å hvite hva 1 unit er. De såkalte ekspertene mener at man aldri bør satse mer enn 1-5% av beholdningen per spill. Det betyr i dette tilfellet mellom 100-500 kroner per bong. 100 kroner blir da 1 unit, mens 500 kroner tilsvarer 5 units. En maks innsats (10 units) vil videre bety 1000 kroner i innsats.

Denne strategien er noe risikofylt. Ved mye stang ut i starten kan en kontantbeholdning på 100 units forsvinne ganske fort. Samtidig kan den selvsagt også bygges på kort tid, dersom du vinner på mange spill i begynnelsen.

Spill med 1000 units

Når det kommer til risikovurdering må det selvsagt være opp til hver enkelt spiller. Det kommer igjen ned til hva lommeboka tåler og hva du ønsker å få ut av det å spille på oddsen. Mange velger en mer forsiktig strategi med en bankroll på 1000 units. Dette er noe vi anbefaler til den mer måteholdne oddsspiller, og ikke minst til «nybegynneren».

Denne strategien har ofte en «tommelfinger»-regel, som sier at maks innsats (10 units) kun tilsvarer 1% av beholdningen din. Velger man en slik strategi tåler du store svingninger i form av opp/nedturer på dine oddsspill. Det tar kanskje lenger tid å bygge seg opp, men man gjør det i mer trygge rammer og har større kontroll over egen bankroll.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1144 Innlegg

Jeg har skrevet for OddsNet siden år 2000. I starten leverte jeg stort sett tennistips, og skrev blant annet omfattende forhåndsanalyser til Grand Slam turneringene. Opp gjennom årene har jeg trolig skrevet og postet 4-5.000 oddstips for OddsNet. I tidligere år slet jeg litt med å begrense meg, og tipsene/analysene ble veldig omfattende. Uttrykket: «Å fatte seg i korthet» har ikke alltid trumfet denne herremannen.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser