Bettingsider

Money Management: Guide & Strategier

Money management, eller pengestyring om man vil på norsk, er en viktig faktor, kanskje den viktigste, for suksess innen sportsbetting. Å ha en disiplinert, men også effektiv, strategi for hvordan man håndterer pengene sine er minst like viktig som å ha gode analytiske ferdigheter når det gjelder å velge hvilke spill som skal satse på – og ikke minst hvor mye som skal satses. Vi skal se litt på forskjellige aspekter av money management i sportsbetting, med hovedvekt på Kelly-kriteriet eller bare Kelly.

Money management handler om å balansere risiko og avkastning. Målet er å bevare bankrollen mens man maksimerer potensiell fortjeneste over tid. Over tid er veldig viktig, siden altfor mange tar forhastede avgjørelser enten når det gjelder å vrake systemer eller øke innsatser basert på for kort tid og/eller alt for lite data. Dette innebærer å ha en disiplinert tilnærming til hvor mye man satser per spill, samt å ta smarte beslutninger basert på risikotoleranse og spillestil.

Kelly-kriteriet

Kelly er en matematisk formel utviklet av den amerikanske forskeren John L. Kelly Jr. Formelen tar hensyn til sannsynligheten for å vinne eller tape et spill, samt oddsen som tilbys av bookmakeren. Kelly-formelen kan uttrykkes som:

  • (bp-q) / b
  • B = odds -1
  • P = sannsynlighet for seier
  • Q = sannsynlighet for tap (Sannsynlighet for seier x odds – 1) / (odds – 1) = Innsats

Kelly gir oss andelen av bankrollen man bør satses for å maksimere forventet avkastning over tid, og er en veldig populær måte for money management blant proffe spillere.

Når man bruker Kelly-kriteriet i praksis, er det viktig å være bevisst på sannsynligheten for å vinne og tap, samt den tilbudte oddsen. Et positivt resultat av Kelly-formelen indikerer at spilleren har en positiv forventet verdi (EV), noe som betyr at spillet er verdt å satse på. Et negativt resultat indikerer at spillet ikke har en positiv forventet verdi, og det anbefales ikke spill.

Det er imidlertid viktig å være forsiktig med å kjøre blindt på en vanlig Kelly alene. Kelly-formelen kan være aggressiv, spesielt når oddsen er lav, og det er en risiko for å miste store deler av bankrollen hvis man opplever en bad run. Mange praktiserer derfor mer forsiktig versjoner av Kelly som ½ Kelly eller ¼ Kelly.

Skal vi se på et veldig enkelt eksempel av Kelly, sier vi at et lag A gir 50% til å vinne. Oddsen som tilbys er 2,10. Innsatt i formelen får vi:

  • (0,50 x 2,10 – 1) / (2,10 – 1) = 0,045

Her satses 4,5% av bankrollen. Om man derimot setter sannsynligheten til 60% og tilbys samme odds, blir formelen sånn:

  • (0,60 x 2,10 – 1) / (2,10 – 1) = 0,236

Innsatsen i dette eksemplet tilsier altså at verdien er såpass bra i denne oddsen, at 23,6%, nesten en fjerdedel, av bankrollen skal settes i teorien. Denne voldsomme økningen i innsatser basert på teoretisk verdi i spillet, gjør som nevnt at mange velger mer forsiktige versjoner av Kelly. Ved ¼ Kelly hadde vi i eksemplene brukt hhv 1,125% og 5,9% av bankrollen på disse spillene.

Andre systemer for Money Management

Flat innsats/Flatbetting

Dette er en enkel metode der spilleren satser det samme beløpet på hvert spill, uavhengig av oddsen eller bankrollstørrelsen. Flat innsats er mindre risikabelt enn Kelly, men det gir også lavere potensiell avkastning. Det tar ikke hensyn til spillets teoretiske verdi slik man ser i Kelly.

Martingale

Vi sier bare Gud forby med en gang! Dette systemet involverer å doble innsatsen etter hvert tap, med mål om å dekke tapene og vinne tilbake det tapte beløp. Høres veldig fint ut at du skal vinne tilbake 20 kroner du har tapt, men på neste spill blir innsatsen 40 kroner. Tapes også dette må 80 satses for å vinne tilbake alt. Det skal ikke veldig lang tapsrekke til før dette er raskeste veien til bankrullen havarer, selv om du starter kun med 1% som innsats.

Fibonacci

Dette systemet følger Fibonacci-sekvensen (hvor hvert tall er summen av de to foregående tallene) for å bestemme innsatsbeløpet. Selv om Fibonacci-systemet kan bidra til å begrense tapene under uflaksperioder, er det ingen garanti for suksess, og det kan også føre til store tap.

Prosent av bankroll

Kanskje det mest brukte sammen med flat innsats. Dette systemet bidrar til å beskytte bankrollen og begrense tapene under uflaksperioder. Et viktig minus sammenlignet med Kelly, er at det ikke tar hensyn til den teoretiske verdien av spillet du skal sette.

Units

OddsNet sitt eget system for innsats fra vår spede begynnelse, hvor vi satte en unitskala på 1 til 10 etter spillets verdi. Et spill med 50% sannsynlighet til odds 2,10 gir en verdi på (0,5*2,10=) 1,05 og en lav innsats på unitsskalaen, mens 60% sannsynlighet til samme odds gir en verdi på (0,6*2,10=) 1,26, og en helt annen innsats på unitskalaen. Populært med skala fra 1-3, 1-5 eller 1-10.

Les mer om units her

Konklusjon

Money management er en svært viktig del av sportsbetting, og det er viktig å ha en solid strategi på plass for å håndtere pengene på en effektiv måte. Kelly er en av de mest anerkjente metodene for pengestyring, men det er også andre systemer som kan være nyttige, avhengig av spillernes preferanser og risikotoleranse.

Uansett hvilket system som velges, er det viktig å være disiplinert, tålmodig og ansvarlig når det gjelder å håndtere bankrollen og ta beslutninger om innsatser. Ved å bruke en konsistent og veloverveid tilnærming til pengestyring, kan sportsbettors forbedre sjansene sine for å oppnå langsiktig suksess innen betting. Vi mener en eller annen form for Kelly er best, siden dette i motsetning til flere av de andre tar hensyn til både spillets verdi og størrelse på bankroll.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1148 Innlegg

Jeg har skrevet for OddsNet siden år 2000. I starten leverte jeg stort sett tennistips, og skrev blant annet omfattende forhåndsanalyser til Grand Slam turneringene. Opp gjennom årene har jeg trolig skrevet og postet 4-5.000 oddstips for OddsNet. I tidligere år slet jeg litt med å begrense meg, og tipsene/analysene ble veldig omfattende. Uttrykket: «Å fatte seg i korthet» har ikke alltid trumfet denne herremannen.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser