Bettingsider

Surebet – Hva betyr Surebetting?

Mange lurer på hva som menes med surebetting (arbitrage). I denne artikkelen prøver vi derfor å forklare det på en brukervennlig måte.

I hovedsak handler det om å sikre seg overskudd, uansett utfall. For å få til det trenger man å regne ut hvor mye som må satses på hvert enkelt utfall.

Det høres nok veldig fristende ut å lete etter surebets, men det er ikke så enkelt som du kanskje tror. Som regel snakker vi om en profitt på marginale 1-3%. Det betyr at du må satse ca. 10.000 for å tjene et par hundre kroner for hver investering.

Surebet Eksempel

I vårt første eksempel bruker vi Molde mot Bodø/Glimt, og spillene er over/under 2,5 mål. Oddsen for gitt utfall varierer hos de ulike bookmakerne. Hos et selskap får du kanskje 2.10 i odds på OVER 2,5 mål, mens en konkurrent tilbyr 2.00 i odds på UNDER 2,5 mål. I matematikkens verden kan man ikke tape på dette spillet. Du vil i så fall tjene 2,44% av din totale innsats – uansett utfall.

La oss ta et annet og mer utfyllende eksempel:

Rosenborg spiller hjemme mot Tromsø.

  • Rabona gir 2.55 i odds for H.
  • Unibet gir 3.25 for U.
  • Spinbookie gir 4.45 for B.

For å finne ut om dette er et surebet, bruker du følgende utregning;

1/2.55 + 1/3.25 + 1/4.45. Kort fortalt tar du 1 og deler på hver enkelt odds, og summerer disse.

Hvis tallet du får er under 1.00 har du det som kalles for et surebet.

I vårt tilfelle får vi altså 1/2.55 = 0.392. 1/3.25 = 0,308. 1/4.45=0.224.

SUM = 0.924

Ved å plassere innsatsen din riktig, er du garantert en avkastning på 8,23% av investert beløp uansett utfall.

Tar du tallet 0.924 og deler på hver enkelt odds, får du også svaret på hvor mye du skal satse på hvert av utfallene (H,U,B) for å vinne samme beløp uansett resultat.

En surebet calculator

  • 0.924 /2.55= 0.362
  • 0.924 /3.25= 0.284
  • 0.924 /4.45 = 0.208 SUM (innsats) = 0.854

Hvis du satser kr. 3.620 på H, 2840 på U og 2080 på B så blir innsatsen 8540 kroner. Med en avkastning på 8,23% får du da tilbake kr. 9240,- uansett utfall i kampen.

Slik finner du ut den prosentvise innsatsen for hvert enkelt utfall;

H = (0.362 x100) / 0.854 = 42.34%

U = (0.284 x100) / 0.854 = 33,26%

B = (0.208 x100) / 0.854 = 24,35% SUM (avrundet) = 100%.

Er det verdt å spille på surebets?

For de fleste av oss er det ikke veldig gunstig!

Profitten er marginal og krever enorme innsatser for å gå i særlig pluss. Det krever at du som spiller har mye kapital tilgjengelig. Man risikerer dessuten at bookmakeren limiterer deg (hvis man vinner mye over tid). Eventuell limitering vil igjen kreve at man flytter penger jevnlig mellom ulike spillselskaper (bookmakere).

Det er i tillegg krevende å flytte store beløp mellom bookiene. Det medfører som regel gebyrer, så den marginale profitten kan i verste fall bli enda mer marginal.

Det finnes i dag flere nettsider som tilbyr oddssammenligning, noe som gjør det enklere for oss som ønsker å finne surebets. Men ved at det gjøres lett tilgjengelig er det også flere om beinet som enkelt finner frem til de samme kampene som deg, og som raskt kan sette surebets.

Hva betyr det? Jo, at disse surebettene får kortere varighet ved at bookmakeren raskt justerer sine odds. Fra øyeblikket du oppdager et surebet og til du skal plassere innsatsene kan det allerede være for sent.

I tillegg gjør disse nettsidene det enklere for bookmakerne selv. De kan lett overvåke konkurrentene sine odds, og sikre seg mot at de lager eventuelle surebets.

Hjelpemidler hvis du ønsker å prøve et surebet

Hvor stor er profitten?

(hvis den kun er på 1-3% må du satse 10.000 kroner for å sitte igjen med et par hundre kroner i gevinst).

Bruker du nettsider som sammenligner odds er det ikke alltid oddsen stemmer. Disse kan være endret hos den aktuelle bookmakeren etter at oddsen ble lagt ut på deres side. Pass på å dobbelsjekke at oddsen hos aktuelle bookmakere fortsatt gir deg et surebet.

Selv om du ser at oddsen er korrekt, kan du likevel oppleve at i det du satser på første utfall hos en bookmaker, så kan en av de andre bookiene samtidig ha endret oddsen på et av de andre utfallene mot din favør.

Vi anbefaler derfor at du har sidene til alle bookmakerne oppe. Trykk så «oppdater» på alle samtidig, og legg raskt inn beløpene du ønsker å satse. Slik kan du trykke «godkjenn» tilnærmet likt hos alle bookmakerne (før oddsene eventuelt rekker å endres).

Er surebets noe du ønsker å benytte deg av i større grad, så anbefaler vi bruk av mange ulike bookmakere. For å unngå limitering lønner det seg å spre kapitalen. Problemet kan nemlig være å få flyttet penger raskt nok mellom selskapene. Skal man tjene på surebets må altså innsatsen innebære store beløp.

Oppsummert er det altså mulig å tjene penger på surebets, men det er ikke ment for alle. Det er ikke gud og hvermann som til enhver tid sitter med så store beløp på kontoene sine.

I fremtiden vil det nok dessuten bli stadig vanskeligere å finne surebets, rett og slett fordi varigheten på disse blir stadig kortere. Pass i så fall på å være lynraskt ute dersom du kommer over et surebet.

Gode grunner til å droppe surebets

  • Gevinstene dine vil være veldig små (marginale)

(I snitt ligger de trolig rundt 1-3% avkastning).

  • Du risikerer å bli limitert av de forskjellige bookmakerne når/hvis de finner ut at du praktiserer surebetting.
  • Det er krevende å flytte store beløp mellom spillselskapene. Du risikerer å betale like mye i gebyrer som du vinner på selve surebettingen.

Et annet problem som kan oppstå (skjer oftere enn du tror), er at bookmakeren setter feil odds. Tenk deg at du satser 4000 på H, 3000 på U og 3000 på B. Kampen ender med borteseier, men så viser det seg at bookmakeren der du spilte på B satte feil odds. Da er vanlig praksis at spillet annulleres. Da får du igjen de 3000 du satset på B, men samtidig taper du jo innsatsen på både H og U – totalt 7000 kroner i minus i vårt eksempel.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1114 Innlegg

Jeg har skrevet for OddsNet siden år 2000. I starten leverte jeg stort sett tennistips, og skrev blant annet omfattende forhåndsanalyser til Grand Slam turneringene. Opp gjennom årene har jeg trolig skrevet og postet 4-5.000 oddstips for OddsNet. I tidligere år slet jeg litt med å begrense meg, og tipsene/analysene ble veldig omfattende. Uttrykket: «Å fatte seg i korthet» har ikke alltid trumfet denne herremannen.