Bettingsider

Bet Exchanges

I nyere tid har spillselskapene blitt tvunget til å tenke nytt, noe som blant annet har medført et stort omfang av live-markeder og cash-out-funksjoner. En av de store pådriverne for dette er veddemålsbørs (kanskje bedre kjent som betting exchanges).

Den største slike operatøren er «Betfair», med hovedvekt på fotball, hesteløp og tennis. I tillegg til spill på sportsbegivenheter, tilbyr de spill på alt som kan krype og gå – som f.eks. poker, casino, vinner av Idol, Maskorama og mye, mye annet.

Det er rett og slett et format som har tatt, og stadig tar markedet til et nytt nivå. Veddemålsbørs betyr at du satser mot andre spillere i stedet for direkte mot et spillselskap. Du kan sette egen odds som andre spillere kan spille på, eller motsatt, du spiller på andre sin odds – i sterk kontrast til den mer tradisjonelle spillemåten.

Fungerer som et mellomledd

Bookmakeren sin rolle i en slik setting er egentlig å være «mellommann». Resultatet av kampene er derfor ikke viktig for selskaper som tilbyr veddemålsbørs, ettersom oddsspillerne ikke spiller på deres odds. De er i stedet et mellomledd som lagrer kundenes penger frem til et veddemål er avgjort.

Nå får selvfølgelig slike selskaper noe igjen for dette. De tar nemlig en mindre avgift, også kalt kurtasje. Størrelsen på denne avgiften varierer fra selskap til selskap, og ikke minst hvor store beløp som omsettes – normalt rundt 1-5% av overskuddet. Jeg skriver av «overskuddet», da kurtasje kun betales dersom du vinner.

Fremveksten av veddemålsbørser har åpnet opp for en ny type gambler, kalt «trader» eller «spekulant» om du vil. Litt på samme måten som du finner i aksjemarkedene. Det at veddemålsbørsene kun tar kommisjon av netto gevinst, gjør det ideelt for høyt volum med lav margin.

Vær din egen bookmaker

Betting exchange fungerer ved at du som spiller enten kjøper eller selger et spill. Du kan derfor være enten bookmaker eller spiller.

Å kjøpe (to back) et resultat er synonymt med en tro på at innsatsen kommer til å vinne. I praksis betyr det at du tipper på odds satt av en annen spiller, og for et beløp selgeren har bestemt. Du er altså spilleren som kjøper odds fra en selger som opptrer som bookmaker.

Ved å selge et resultat (lay a bet) er det du som setter oddsen og fastsetter beløpet for en kamp, som du lar andre spillere tippe på. Du er da både bookmaker og selger av odds til spillere som er villige til å kjøpe oddsen din til beløpet du krever. Skulle det for øvrig vise seg at ingen satser på oddsen din, blir innsatsen annullert og pengene tilbakebetalt

Fordeler med betting exchange

Du opplever til stadighet å få betydelig bedre odds enn sammenlignet med en tradisjonell bookmaker.

I stedet for å oppleve begrensninger som ofte er vanlig ved tradisjonell betting, blir du heller belønnet for å satse på høyere beløp med lavere avgifter på en veddemålsbørs.

Få følelsen av å sitte på andre siden av bordet, og funger som en bookmaker ved å selge spill.

Ulemper med betting exchange

Husk på at de som tilbyr betting exchange tar betalt i det som heter kurtasje. Kurtasjen kan variere i størrelse, så pass på at marginen på fortjeneste er høyere enn avgiften for å gå med overskudd som spiller/bookmaker på lengre sikt.

I mindre markeder kan det være vanskeligere å finne kamper for kjøpte eller solgte spill. I større ligaer er nok ikke dette et problem, men i en lavere divisjon eller i ligaer fra mindre nasjoner kan det være langt vanskeligere å finne noen som vil kjøpe dine odds. Det samme gjelder hvis du selv vil spille i et mindre marked.

Eksempel på å kjøpe et resultat

Du har analysert deg frem til at Liverpool ser uhyre sterke ut og trolig vinner Premier League neste år. Du søker derfor etter bedre odds enn du vil få fra en tradisjonell bookmaker med vinnerspill på dette. La oss si at bookmakeren tilbyr 5.50 i odds på Liverpool-gull.

På veddemålsbørsen finner du imidlertid en som tilbyr 11.00 i odds på gull til «The Reds», og med en innsats på 100 Euro. For å kjøpe denne oddsen, tipper du da mot den som selger oddsen. Hvis Liverpool faktisk går hen og tar gullet den sesongen, vinner du og får rundt 1100 Euro, mens spilleren som opererte som bookmaker tapte sin innsats.

Husk imidlertid at bookmakeren vil kreve kurtasje av fortjenesten for rollen som mellommann/ledd. Trolig er den mellom 1-5%. Og for å ha gjort det klart: Dersom Liverpool IKKE vinner ligaen, så taper du til personen som opererte som bookmaker.

Eksempel på å selge et resultat

Vi fortsetter å bruke Liverpool som eksempel. Denne gangen tror du IKKE de vinner, la oss si Europa League. I stedet for å satse på at et annet lag vinner europacupen, selger du i stedet et resultat hvor Liverpool vinner Europa League. Oddsen for at det skal inntreffe setter du f.eks. til 6.00 og investeringen skal være 100 Euro.

Hvis en spiller kjøper oddsen din for nevnte innsats, vil du bli matchet og bookmakeren vil sitte på pengene til spillet er avsluttet. Hvis Liverpool IKKE vinner Europa League vinner du kjøperens innsats på 100 Euro, og bettingen din blir stående. Også her minner vi om kurtasjen som må medberegnes.

Dersom ingen spiller på oddsen du har tilbudt, blir innsatsen annullert og du får pengene dine tilbake.

Er du kanskje mer glad i spill på hestesport kan du prøve å selge en hest i et løp. Fortalt på en litt annen måte blir det da det samme som å tippe på at alle andre hester vinner løpet. Prinsippet blir det samme som forklart i eksemplene med Liverpool.

Strategi for å vinne på veddemålsbørsen

Det finnes ingen fastsatt mal eller fasit på dette. Som for mye annet er teoriene og strategiene mange og forskjellige. Første bud er å sitte på så mye kunnskap som mulig, men du bør/må også vite mest mulig om hvordan markedet fungerer for å lykkes i det lange løp.

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1148 Innlegg

Jeg har skrevet for OddsNet siden år 2000. I starten leverte jeg stort sett tennistips, og skrev blant annet omfattende forhåndsanalyser til Grand Slam turneringene. Opp gjennom årene har jeg trolig skrevet og postet 4-5.000 oddstips for OddsNet. I tidligere år slet jeg litt med å begrense meg, og tipsene/analysene ble veldig omfattende. Uttrykket: «Å fatte seg i korthet» har ikke alltid trumfet denne herremannen.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser