TRAV

Har pratat med Daniel Redén och det låter riktigt bra på Bokli Rapp N.O. som spikas efter den överlägsna segern senast.

Däremot garderar jag omgångens största favorit Disco Volante.

Det är mycket goda träningsrapporter på Sorbet som har 8 0 i inbördes möten med Disco Volante.

Men smällkaramellen i loppet är däremot en annan Antonio Trot är bombdraget i omgången!

 Spiken

11 Bokli Rapp N.O. (V75-3) var formidabel vid en överlägsen seger senast som togs med gott om krafter kvar. Jag pratade med Daniel Redén i torsdags som berättade att hästen känns fortsatt stark och fin i träningen och har utvecklats ytterligare. Redén har för övrig införskaffat sig ännu fler kallblod som han vill satsa mer på och har nu nio kallblod i träning. Bokli Rapp är en vinnarhäst och kommer att få en fin start från springspår på tillägg. Ulf Ohlsson tycker också att det är hans bästa chans i omgången och eftersom det är så stor galopprisk på främsta motbudet Tekno Jerven tar jag ställning och spikar.

 Dragen

4 Mr Clayton J.F. (V75-1) satt fast med rubbet sparat senast och enligt Stefan Arvidsson hade Erik Adielsson sagt att det fanns jättemycket krafter kvar i mål. Hästen hade troligen vunnit om han kommit loss tidigare. Jag pratade med tränare Arvidsson i veckan som berättade att hästen känns väldigt formstark i träningen och är ju blixtsnabb ut. Normalt är hästen klart vassast i ryggar men nu när det är 1600 meter och om han kommer till ledningen kan man inte släppa till vem som helst resonerade Stefan. Men tillade också att taktiken är upp till Erik Adielsson att lösa. Det är startsnabba hästar invändigt men ändå stor chans att Mr Clayton J.F. flyger till spets. Sedan kan hemmahästen mycket väl stanna där in i mål och som fjärdehandare på strecken kan det vara en chansspik.

11 Krakas (V75-2) är verkligen formstark och kunde lika gärna haft tre segrar på de fyra senaste starterna istället för två. Senast erkände Jan Ove Olsen att han körde bort häst då han valde ett invändigt lopp. Luckan kom för sent och hästen flög fram till slut med full fart över mål som trea. Nu är hästen rejält kuskförstärkt av Erik Adielsson och i ett annars vidöppet stolopp kan Krakas mycket väl vara vinnaren till de tolv procent som hon är streckad på i skrivande stund.

11 Antonio Trot (V75-4) har varit en nästagångare och stå på tur för en seger-häst ganska länge nu utan att pricken över i:et har kommit. När nu många verkar släppa honom den här gången måste jag bara stormvarna, då han är spelad till blott fyra(!) procent. Senast flög hästen fram till slut i en 1.06-avslutning och avslutade snabbast av alla under V75 den dagen till tredjeplatsen. Timo Nurmos berättade för mig att hästen har mått bra av den genomköraren eftersom han hade varit ifrån lite inför senaste starten för vaccinering och behandling. Claes Sjöström upp i sulkyn nu är intressant och det är dags att för Antonio Trot att ha lite flyt under vägen. Det har han inte varit bortskämd med tidigare. Stämmer det bara minsta lilla kan bomben vara ett faktum!

6 Ara (V75-6) kan bli giftig att komma till tals med om Westholm prickar från springspåret och når ledningen med. Det handlar främst om att hålla Daysoforlives på utsidan, och Erik Adielsson är ju som bekant vass att köra från springspårMen Ara var tapper tvåa näst senast bakom Timo Nurmos snackhäst Win B.Hill som fick en smörresa bakom ledaren och perfekt lucka vid upploppets början. Senast bröt hästen ner i banan och galopperade i första sväng. Som sagt, från ledningen är han intressant här till de sex procent i skrivande stund som hästen är spelad till.

 Snacket

2 Urgent Call (V75-1) blev halsopererad i höstas och hade varit borta länge inför comebacken senast. Har nu fått lopp i kroppen och ska ha gått framåt med den genomköraren enligt Oskar J Andersson, vars plan A är att köra för ledningen.

3 Donners Am (V75-1) satt fast med krafter kvar senast i samma V75-lopp som Mr Clayton J.F. var med i. Är ingen startblixt och siktar på att lopp i ryggar igen. Tränaren Per Linderoth är optimistisk och tror på chans.

5 Merritt (V75-1) är Daniel Wäjerstens bästa chans i omgången, tyckte han i V65 Direkt under fredagen. Hästen hade krafter kvar senast och den korta distansen nu är en fördel. Är bäst i ryggar men heller inte främmande för att köra i ledningen om han skulle komma dit.

9 Moon Zappa (V75-2) höll mycket starkt som tvåa från dödens senast och Petri Salmela säger att hästen är i toppform och travar bättre än tidigare. Men det måste lösa sig maximalt från innerspår på 20 meters tillägg för att hon ska ha någon chans. Ett skrällbud som kommer att köras på chans.

4 Tekno Jerven (V75-3) är det stor galopprisk med från fjärdespåret enligt Jimmy Jonsson som tycker att det är sämsta tänkbara läge med snävt spår och hästar på båda sidorna. Senast fick han segerraden bruten men kom inte riktigt överens med banan erfar Jimmy. Felfri får tilläggshästarna vara riktigt bra för att slå honom.

2 Disco Volante (V75-4) har precis som i fjol hittat en strålande form i vinter och vann på ett imponerande sätt senast. Givetvis är det toppchans till spets och slut om hästen sköter sig. Men han kan ibland bli för ivrig och galoppera bakom bilen

7 Sorbet (V75-4) gör comeback efter en längre frånvaro men kanske kommer ut tidigare än många hade trott. Jag pratade med Daniel Redén som berättade att hästen var inte riktigt fräsch efter Sundsvall Open Trot och fick ställas av. Sedan har han tränat på länge och eftersom hästen är tio år kan han få komma igång på vintern för annars blir det alldeles för långt om han ska vänta till april, maj. Hästen har tävlat bra under vintern tidigare och har känts riktigt bra i träningen på slutet. Även om det var två år sedan så har han vunnit både försök och final i V75 i Gulddivisionen tidigare med skor.

2 Kontur (V75-5) har tränaren Tomas Pettersson stuckit ut hakan med och spikat sig själv i det officiella tipset Fem tippar V75. Hästen satt fast med gott om krafter kvar senast och var fin vid segern på Solvalla gången innan. Är snabb ut och Pettersson hoppas och tror på spets runt om.

3 Freckless (V75-5) har gjort fyra starter i ny regi och vunnit två lopp. Missgynnades av dålig bana senast och fungerade inte. Är också snabb ut och vill till ledningen men blir svårt att ta en längd sida vid sida med Kontur. Men serverar Magnus A Djuse hästen en perfekt resa kan han bli giftig i spurten.

6 Power Blaster (V75-5) var riktigt fin vid spetssegern näst senast och enligt tränaren har hästen aldrig varit i så fin form som nu, även om det blev galopp senast.

9 Certainly (V75-5) varnar Jimmi Ehlers för att bakspåret är ett minus eftersom hästen är stänkrädd. Annars tycker han att hästen känns kanonfin i träningen och körde även honom under fredagsmorgonen och då var allt jättebra. Jimmi säger att hästen är mer stark men har kört ett par korta lopp på slutet för att få fart i benen på honom. Han var jättefin när han vann från dödens på Solvalla och hade inte gått några speciella tempojobb inför senast på Romme där hästen var tvåa. Normalt ska han ha gått framåt med det loppet i kroppen. Ehlers tror på en jättebra vinstchans. 

3 Grevin Sisu (V75-6) visade fin form vid segern senast men har bara startat med autostart i hela sitt liv utom i debuten som tvååring, då det blev galopp. Nu är det dags för voltstart igen men spåret är å andra sidan bra med bricka tre.

8 Marcos Gallon (V75-6) är favorit men har ett vanskligt läge med spår åtta i voltstart med rygg på starttröga Dugur och riskerar att hamna risigt till och få en jobbig väg fram.

10 Danilo Brick (V75-6) har pausat efter finalen senast och blivit vaccinerad och avmaskad som många av stall Nurmos hästar blev då. Han hade dåligt läge senast och kom aldrig in i matchen men var väl heller inte som allra bäst. Är kvar i klassen och är han lika bra som vid tidigare starter kan han vinna för han möter lite enklare motstånd nu än på slutet.

1 Gooner (V75-7) galopperade från start senast vilket överraskade Daniel Wäjersten som säger att hästen känns lika fin som tidigare. Nu är det autostart vilket är säkrare och han siktar på att ta ledningen och leda runt om, vilket hästen gjorde när han vann ett stayerlopp i V75 för tre starter sedan.

7 Västerbo Pokerface (V75-7) gjorde topplopp hela hösten i V75 och imponerade stort i finalen då han bara krossade konkurrenterna via ett brutalt slutvarv. Därefter har hästen vilat lite i samband med vaccinering och avmaskning i samband med julhelgen. Timo Nurmos berättade för mig att han är mycket nöjd med hur hästen känns i träningen efteråt, men kan inte lova att det är samma toppform nu som vid finalen. Den långa distansen är ett klart plus eftersom hästen är så start, men han är stor favorit nu trots ett dåligt läge med spår långt ut bakom vingen.

 Utrustningen

2 Urgent Call (V75-1) växlas upp från vanlig vagn till jänkarvagn och får dessutom på sig ett blinkers-huvudlag istället för norskt huvudlag som senast.

3 Donners Am (V75-1) gick med ett helstängt huvudlag med hål i för första gången senast och det blir samma igen. Jänkarvagn som vanligt.

5 Merritt (V75-1) helstängt huvudlag eller norskt huvudlag nu när det är kort distans. 

11 Malkin (V75-1) vanlig vagn istället för jänkarvagn som i de två senaste loppen.

2 Bearfire (V75-2) rycktussar för första gången.

3 Honey Journey (V75-2) eventuellt norskt huvudlag nu.

7 Baula (V75-2) rycktussar för första gången vilket Pasi Aikio har testat i jobb i veckan med bra effekt.

9 Moon Zappa (V75-2) vanlig vagn istället för jänkarvagn när det nu är voltstart.

7 Sorbet (V75-4) skor runt om nu vilket var länge sedan han gick så. Hästen har tävlat barfota varje gång sedan 2019 men då vann han å andra sidan flera V75-lopp i Gulddivisionen med skor. Har 8 – 0 i fördel av statistiken i inbördes möten med Disco Volante hittills

5 Hadrianos (V75-5) skor runt om nu och har inte startat på tre månader då han gick barfota i ett par starter innan uppehållet.

9 Certainly (V75-5) går med korta brodd i bakskorna och med lätta aluminiumskor fram utan brodd, precis som senast. Inga ändringar i balans och utrustning.

6 Ara (V75-6) vanlig vagn istället för jänkarvagn som på slutet.

10 Danilo Brick (V75-6) vanlig vagn istället för jänkarvagn som i de tre senaste starterna.

7 Västerbo Pokerface (V75-7) skor runt om och det är första gången sedan juli 2018 för hästen som har tävlat barfota runt om varje gång sedan dess.

12 S.G.Charpentier (V75-7) jänkarvagn för första gången p nu sedan oktober. Hästen har visat finfin form och gjorde en strålande upphämtning efter galopp senast och som fastlåst över mål.

 Förhållanden

Det ska vara snöblandat regn som fortsätter under natten mot lördagen men enligt väderprognosen ska det sedan vara uppehållsväder resten av dagen. Det finns till och med solchanser över Bollnäs och någon enstaka plusgrad. Därefter runt nollan och någon minusgrad när V75 drar igång. Bollnäs-travet har ett av trav-Sveriges bäste banunderlag enligt många aktiva och räkna med en bra bana efter förutsättningarna. Det lär krävas broddar i hästarnas bakskor men det ska gå att köra utan i framskorna. Upploppet i Bollnäs är långt, 207 meter, vilket är längre än medel.