Ukraina vinner åpningskampen sin

Ukraina møter Romania til en kamp man kanskje kunne slått terningen for å finne rett utfall av. De er i en gruppe der Belgia er storfavoritt, mens de tre andre trolig må kjempe ræva av seg i kampen om andreplassen (Ukraina, Romania og Slovakia.

Nå skal man være forsiktig med å trekke inn politikk og krigssituasjon i dette, men faktum er vel at Ukraina får et samhold få andre kan vise til i en spillergruppe. Der fotball trolig betyr mer enn noen gang, og der de også nyter godt av sympati fra nøytralt hold. Vil tro det er Ukraina som får en liten «hjemmebane» her som kanskje gir dem noen prosent ekstra vinnersjanse.

Ukraina har også de største stjernene. Faktisk mener jeg potensialet er mye større enn de har fått vist over tid. Klarer de å få ut sitt makspotensial kan de være en solid underdog og liten joker i dette mesterskapet.

Men aller først skal de altså klare å avansere fra gruppespillet. Jeg forventer små marginer som vil avgjøre de interne kampene mellom Ukraina, Romania og Slovakia, men jeg holder altså en knapp på Ukraina.

Romania vant sin EM-kvalifiseringsgruppe og tapte faktisk ikke en eneste kamp (6-4-0). Riktignok en svak gruppe hvis man ser bort fra Sveits, men det sier samtidig at man skal være forsiktig med å undervurdere dem. Ikke minst var de bunnsolide defensivt og slapp kun inn 5 mål på de 10 kampene. Selv om lag som Andorra, Kosovo og Hviterussland var i gruppen, er det uansett den defensive strukturen som danner grobunn for balansen i laget. De er vanskelig å bryte ned, men jeg mener de overpresterte i kvaliken, samtidig som man skal ha i bakhodet de mange dårlige landene/lagene de hadde i gruppa.

Romania har ikke vunnet en eneste kamp etter EM-kvaliken. 0-1-3 i treningskampene i mars og juni er fasiten. 0-0 hjemme mot Bulgaria og skremmende svake 0-0 hjemme mot Liechtenstein i siste treningskamp nå i juni underbygger litt den følelsen jeg sitter på, at de altså overpresterte voldsomt i den kvaliken.

Summa sumarum ender jeg opp med at Ukraina har det klart største potensialet i startelleveren sin. Snekrer man sammen alle faktorene mener jeg det er verdi i et rent vinnerspill på dem til 2.00 i odds.