Med spelproffset David Neves V75-guide får du allt du behöver inför lördagens omgång på Bollnästravet.

Stor genomgång av varje V75-avdelning med spetsstrid och lopputveckling.

Spelanalysen: Hur bra vinstchans har hästarna sett till spelprocenten? 

Rankning av alla lopp. 

Bästa spikarna, bästa speldragen, omgångens mest överspelade hästar, omgångens skrällopp och snacket på stan.

  

 Det är en ganska rolig V75 omgång som Bollnäs bjuder på i helgen. En viktig aspekt är det yttre förhållandena. Det har varit väldigt kallt i mellersta Sverige under 1-2 veckor men mot veckoslutet har det varit mildare. Det är naturligtvis ren spekulation men plusgrader och regn hela fredagen borde göra banan stökig. Jag tycker mig ha en toppspik med toppchans i 11 Bokli Rapp N.O. Hästen bör tidigt sitta i spets, trots tillägg samtidigt som värsta motbudet 4 Tekno Jerven har ett, för honom, svårt fjärdespår. Jag märker att många andra går på honom så räkna med att han kommer stiga i procent. Jag tycker det känns motiverat och runt 45% segerchans ska han ha här.

 I V75-7 så blir 7 Västerbo Pokerface klar favorit men räkna med att den kommer trend neråt under morgondagen. Jag spikar emot då spår sju känns jobbigt och att hästen inte har startat sedan i slutet av november. Övriga lopp, bortsett V75-1 är faktiskt väldigt öppna och jag rekommenderar att strecka så mycket man har råd med. Det är säkert så att många andra spelare kommer göra samma sak och det är ju aldrig optimalt att göra som kollektivet. Jag ser dock många singelprocentare som kan vinna med lite tur på vägen därför känns det okej att måla på. Disco Volante blir omgångens största favorit och även här kommer det trenda neråt men räkna ändå men han borde bli strax över 50% innan det är klart. Lycka till!

OMGÅNGEN I KORTHET

SNACKET PÅ STAN

 5 G.G.Ojjdo i V75-3 stod 20 meter före 4 Tekno Jerven senast men var 10 meter efter i mål. Nu står hästarna på samma start.


 11 Bokli Rapp N.O. har springspår på tillägg vilket är ett idealiskt läge för honom. Eftersom det inte finns springspårshästar framför så kan springspårshästarna på tillägg få ett längre anlopp vilket bäddar för en bättre start.


 Örjan Kihlström kör för första gången på en V75-lördag sedan annandagen 2020. Örjan har bland annat varit avstängt samt att V75 har körts utanför hans vanliga range.


 Jag messade Erik Adielsson och frågade om han var sugen på att köra i spets med 4 Mr Clayton J.F. i V75-1 om han kommer dit. Erik hade inte bestämt sig men kort distans och rubbet kvar senast gör att jag tror att Erik, som ju är offensiv, kommer prova i spets.


 11 Malkin i V75-1 har vunnit fem gånger på åtta starter över kort distans. Remarkabelt bra facit.


 11 Antonio Trot i V75-4 var spelad till 47% när V75 avgjorde på Bergsåker i mitten av december. Senast var han också favorit till 26%. Han möter liknande hästar nu som senast men blir denna gången helt borttappad till 4%. Skillnaderna blir enligt mig för stora.


 7 Västerbo Pokerface i V75-7 är inte ens favorit i loppet hos ett par av nätbolagen medan han är över 50% på V75-spelet.


 7 Sorbet i V75-4 vann årsdebuten 2020 på 1.09,8/1640 från dödens på Sundbyholm i Eskilstuna. Barfota runtom ska sägas.


 7 Sorbet i V75-4 har mött den stora favoriten 2 Disco Volante vid åtta tillfällen i karriären och varit före honom i mål vid samtliga tillfällen.


  


Bästa spiken: 11 Bokli Rapp N.O, V75-3


Kompletterande spiken: 2 Marschall Match, V75-7


Omgångens fem bästa speldrag:

11 Malkin, V75-1

9 Moon Zappa, V75-2

7 Baula, V75-2

11 Antonio Trot, V75-4

7 Spartan Cougar, V75-5


Omgångens fem mest överspelade:

15 Lupin Håleryd, V75-2

2 Disco Volante, V75-4

6 Power Blaster, V75-5

3 Greven Sisu, V75-6

7 Västerbo Pokerface, V75-7


Omgångens bästa skrällopp: V75-2

V75-1: Rundspelat och starten avgör mycket intressant statistik på draget!

RANKINGEN

A

B

1 Remarkable Feet

11 Malkin

4 Mr Clayton J.F.

5 Merritt

C

2 Urget Call

3 Donners Am

D

8 Religious

6 Einstein Sisu

9 Tristan Cesar

7 Valeur

12 Bottnas Commandeur

10 Vacqueyras

 

SPETSSTRIDEN

Viktig och svår spetsstrid. 

4 Mr Clayton J.F. är den snabbaste av de på framspår men det är inte helt säkert att han kommer förbi 1 Remarkable Feet eller 2 Urgent Call på Bollnäs där spår 1 är ganska bra. Jag tror ändå att favoritscenariot är att 4 Mr Clayton J.F. tar sig till spets och Erik kör i den positionen.

DAVID NEVES SPELANALYS

Ett sprinterlopp i Silverdivisionen inleder omgången och det är väldigt jämnspelat mellan fyra hästar. Som så många andra svenska travlopp så avgörs mycket här i starten. 1,3,4,5 möttes alla senast på Bergsåker för två veckor sen och intrycksmässigt över mål så var det fördel för 3,4,5 som alla hade krafter kvar i mål medan 1 Remarkable Feet fick ge sig från spets mot Algott Zonett. Men känslan är att hästarna är väldigt jämna och att positionerna avgör.

Det är inget snack om att Erik Adielsson trycker av 4 Mr Clayton J.F. rejält och trots att vi befinner oss på Bollnäs där innerspår är bra så är det knappa favoritscenariot att hästen blåser till spets. Jag messade Erik och undrade hur han kände för att eventuellt köra i spets. Han svarade att han inte hade bestämt sig men är medveten om att tränare Arvidsson tycker att hästen är bäst i ryggar. 

Samtidigt är Erik en offensiv kusk och känslan är att han provar i spets om han kommer dit. Rubbet kvar senast och kort distans stärker den tesen. Vinner han loppet då? Kanske, jag håller det inte som något favoritscenario att hästen vinner då han trots allt bara har vunnit fyra lopp på 47 starter och behöver få det serverat för att sticka nosen först. 

Han är dessutom inte speciellt spelvärd till 16%. Jag betalar för honom men behandlar honom ganska neutralt.

1 Remarkable Feet fick visserligen ge sig sista biten mot stenhårde Algott Zonett men känslan är ändå att han är mest allround här. Han kan vinna loppet på flera sätt. Dels så är han snabb ut och det finns absolut i boken att Jörgen Westholm håller upp, i så fall är det toppchans för 1 Remarkable Feet. 

Skulle han bli av med spets så kan han fortfarande vinna loppet från rygg ledaren eller om Jörgen bara hittar ut i andraspår och undviker dödens. Även om insatsen senast var något sämre än det han visade i finalerna på Solvalla gången innan så är det hästen med högst segerchans i loppet.

Där bakom plockar jag fram 11 Malkin litegrann. Hästen är ju mer av den starka sorten men faktum är att han har vunnit fem gånger på åtta starter över kort distans. 

Nu har hästen hunnit bli nio år och kanske inte är i samma slag som för 2-3 år sedan men hästen har gjort förhållandevis få starter sett till sin ålder (56). Hästen har ett viktigt lopp i kroppen efter ett långt uppehåll vilket lär han gjort honom gott. 

Tuff körning är att förvänta och hästen har normalt en bra avslutning att tillgå som kan ställa övriga schack matt till slut. Det är givetvis ett stort plus att Örjan Kihlström sitter upp bakom Malkin. Som spelad till 6% sticker han ut lite här och lyfts därför upp.

5 Merritt hade visserligen fritt senast på Bergsåker men körande Mats Djuse gled bara in med honom i mål när han såg att han inte kunde förbättra placeringen. Kapaciteten för att vinna har hästen och borde kunna profitera på ett eventuellt hårt utgångstempo. 

Faktiskt favorit i nuläget (24%), inte stekhet som det men han åker med.

Även 3 Donners Am är en häst som kan profitera på ett hårt utgångstempo och även den hästen hade rubbet kvar i nämnda lopp på Bergsåker. Nu kör Ulf Ohlsson i stället för Per Linderoth vilket sticker ut lite. Detta samtidigt som tränare Linderoth är inne på att man ska spänna bågen efter att ha suttit fast senast. Distansen känns som ett litet minus och hästen är lite överspelad till 20%.

2 Urgent Call har ett lopp i kroppen efter en halsoperation och gick bra i comebacken. Hästen är snabb ut och har faktiskt en liten spetschans men kan även vinna från andra positioner. Med loppet i kroppen och ett perfekt läge så är han inte borta till 5%.

V75-2: Två sticker ut där bakom är det vidöppet

RANKINGEN

A

9 Moon Zappa

7 Baula

B

11 Krakas

4 Global Benefit

14 Ella Pace

C

13 Highsurprise Laday

3 Honey Journey

15 Lupin Håleryd

2 Bearfire

8 Love You Sweden

5 Global Broadcast

D

1 Saphir C.D.

10 She is Cecilia

6 Zola T.P

12 Flight Danseur

 

SPETSSTRIDEN:

7 Baula är snabbfotad och borde ha en bra chans att spetsa från springspåret.

DAVID NEVES SPELANALYS

V75 är ett öppet stolopp och då vet ni som brukar läsa den här texten att jag gillar att gå kort för att gå mot kollektivet. Den här gången innehåller loppet 15 hästar och då blir det många spelvärda till under 10% som rensar fint på V75. 

Jag streckar hela nio hästar men de som sticker ut i ranken får ett lite längre omnämnande. Tänk på att det är springband på tillägg vilket gör att springspåren på tillägg är beroende av att träffa rätt då hela volten kommer med fart i voltningen. Träffar inte springspåren rätt så riskerar de att bli hängandes.

Favorit blir 4 Global Benefit. En fin märr som kommer från Mattias Djuses formstall. Intrycksmässigt är det lätt att förstå varför hon blir favorit. Senast så klev hon bara runt fältet sista 250 meterna, visserligen mot billigt motstånd men hon visade att hon tål att göra lite. 

Att hon är bra nog att vinna från många positioner är uppenbart men Mattias Djuse är orolig för formen då hon inte har startat sedan början av november. 

Visserligen så gick hon bra efter fem månaders vila i höstas men totalt sätt blir det ändå svårbedömt. Självklart kan hon vinna men med tanke på loppets karaktär så känns gardering given.

9 Moon Zappa är en något ojämn häst men de dagar hon bjuder upp så är hon bra för klassen. Nu fick hon i och för sig ett invändigt lopp för två starter sen. Men sättet som hon avslutade på över långa 3140 meter visade ändå att hon har något som sticker ut. Det är ganska ovanligt att ston i den här låga klassen gör sig gällande över just 3140 meter. Senast så kördes hon också offensivt över den korta häcken. Hon är ju inte så speedig av sig och kunde inte riktigt vara med i tempoväxlingen 500 kvar när Xanthis Delicious svepte fältet men hon höll ändå farten klart bra på avstånd som tvåa. 

Från att ha varit tvåsiffrigt med minusgrader under en period så ska det bli plusgrader och mildväder mot helgen vilket bäddar för en stökig bana. Det är naturligtvis ingen garanti och jag går inte all in på att så blir fallet men efter mycket regn och januari så kan vi nog räkna bort parkettgolv på Bollnäs på lördag. 

Det borde gynna starka och rejäla Moon Zappa. Till låg procent är hon intressant på V7.

7 Baula är en häst som kommer mer och mer. Även om motståndet senast var ljummet så visade hon via en snabb avslutning senast fina takter genom att runa gänget sista 400 meterna. Hästen är snabbfotad och mycket tyder på att hon kommer till spets här. I den positionen så kan det mycket väl bli så att ingen händer och att Baula rinner undan. Pasi Aikio berättade för oss i travpodden att det blir rycktussar för första gången vilket men har fått bra respons på i jobben. Går man kort så är hon given. Jag målar dock på bakom och hoppas på skräll men hon är helt klart intressant till 15%.

11 Krakas kördes märkligt passivt av Jan Ove Olsen senast när han bland annat s