Bettingsider

Oddsen

Oddsen har vært en institusjon i norsk pengespill siden Norsk Tipping rullet i gang konseptet sitt tilbake i 1994. Mange norske bettingentusiaster har nok gjort sin debut med en kupong på Langoddsen eller Vinneroddsen.

Oddsen lever i aller høyeste grad i beste velgående den dag i dag, selv om den naturligvis har gjennomgått en hel del endringer i løpet av årenes løp. I denne artikkelen ønsker viå gi deg en god forståelse av Oddsen, hvordan det fungerer og hvordan du spiller.

Vi skal se på de ulike spilltypene og de ulike markedene, og vi skal gi deg noen gode tips på veien mot gevinst.

Hva er Oddsen?

Oddsen gir deg muligheten til å satse penger på utfall eller resultater i en lang rekke kamper og sportsbegivenheter. Det settes en odds for hvert utfall. Denne oddsen bestemmer den mulige premien.

Det finnes to hovedtyper av spill i Oddsen: Forhåndsspill lar deg analysere og planlegge spillene dine i forkant, mens livespill gir en ekstra spenning ved å kunne reagere på hendelser som utspiller seg i sanntid.

Oddsen kategorier

Oddsen besto i sine yngre dagerav tre hovedkategorier: Langoddsen, Resultatoddsen og Vinneroddsen. I dag ser landskapet ganske annerledes ut. Vi skal ta deg gjennom de ulike kategoriene du finner i dag, samt et lite historisk tilbakeblikk på tidligere kategorier.

Oddsen

Dette er det grunnleggende formatet du finner i dag, hvor du spiller på utfall av ulike kamper og konkurranser. Du velger et spesifikt utfall og satser penger på det. Dette formatet kan spilles med forhåndsspill og livespill.

Tipping

Hvem har ikke gode minner fra «Tippekampen» på NRK? I Tipping handler det om å tippe riktig resultat i 12 utvalgte kamper. Her skal du velge hjemmeseier, borteseier eller uavgjort. Du har også mulighet til å halvgardere eller helgardere enkelte kamper, men da går prisen per kupong opp.

Vanligvis har du tre muligheter per uke: Midtuke-kupongen, lørdagskupongen og søndagskupongen.

Oddsbomben

I Oddsbomben handler alt om å gjette riktig resultat. Oddsbomben kan bestå av to eller tre kamper, og du må få inn det riktige resultatet i alle kampene for å vinne penger. Som regel er det snakk om fotballkamper, men du kan tidvis også finne blant annet håndball og ishockey her.

Fantasy

Norsk Tipping henger med i tiden og lar deg spille på såkalt Fantasy fotball. Du har kanskje prøvd deg på Fantasy Premier League, eller kanskje du er gammel nok til å huske VGs Drømmeligaen? Dette fungerer i bunn og grunn på samme måte.

Du lager virtuelle lag basert på virkelige spillere i ulike sporter. Spillernes poeng i de virkelige kampene oversettes til poeng i Fantasy-spillet. Samler ditt lag flest poeng, vinner du.

Liveoddsen

Liveoddsen ble introdusert i 2019 og forsvant ut igjen to år etterpå. Det vil si, formatet med livespilling forsvant ikke ut. Det ble bare til en del av Oddsen, for et mer oversiktlig og enhetlig tilbud. Kort forklart handler livespill om å satse på utfall av kamper som allerede er i gang. Du kan spille underveis mens du ser på kampen.

Langoddsen

Langoddsen var med helt fra «fødselen» i 1994 og forsvant ut først i 2021, samtidig som Liveoddsen. De ble begge implementert i det mer enhetlige Oddsen. Her kunne du velge to til ti kamper og gjette utfallet i form av hjemmeseier, borteseier eller uavgjort. For å vinne måtte alle utfallene slå til.

Vinneroddsen

Vinneroddsen var også blant de første spillkategoriene i oddstilbudet til Norsk Tipping. Det gikk ut på å tippe rett vinner av ulike konkurranser, for eksempel et slalåmrenn, eller hvem som scorer første mål i en fotballkamp. Vinneroddsen holdt det gående til 2016, da det ble fjernet fra programmet.

Resultatoddsen

Resultatoddsen er den siste av de tre originale spilltypene som sto på programmet da oddstilbudet til Norsk Tipping ble lansert i 1994. Her kunne du velge blant maks seks spilleobjekter per dag, og du skulle gjette riktig antall mål for begge lagene i den valgte kampen. Resultatoddsen ble erstattet av Oddsbomben i 2002.

Populære markeder på Oddsen

Norsk Tipping hamler kanskje ikke opp med aller største utenlandske bettingsider når det kommer til antall tilgjengelige sporter og markeder, men de har likevel en rimelig god bredde.

Fotballen dominerer selvfølgelig, men interessen for andre sporter som tennis, ishockey og basketball er også stor. Nå til dags kan du til og med finne spill på haugevis av ulike e-sporter. La oss ta en nærmere kikk på noen av markedene. Hvert marked har sine egne unike egenskaper og krever sin egen tilnærming for å øke vinnersjansene.

Fotball

Fotball er selvfølgelig kronjuvelen med et stort antall spilleobjekter til enhver tid. Nordmenn har alltid vært og kommer alltid til å være fotballgale. Innenfor de største ligaene er det ofte over hundre markeder å velge blant.

Her finner du alt fra standard «HUB» (hjemme – uavgjort – borte) til «spiller scorer på en heading». Handicap-markedene er store med mange alternativer. Marginen ligger gjerne i området 6-7 % på de største markedene. Det er ikke i nærheten av de de beste utenlandske aktørene, men gir likevel godt rom for gevinst.

Tennis

Odds på tennis inkluderer markeder som spill på vinner, til settresultater og mer detaljerte utfall som antall games. Når du spiller tennis på Oddsen er det nyttig å ta med spillerens form, underlag og tidligere resultater mot samme motstander i beregningen.

Kanskje finner du en statistikk som indikerer at oddsen er en anelse feilsatt. Det kan potensielt gi deg et overtak på markedet.

Andre idretter

På Oddsen finner du et bredt utvalg andre idretter, som ishockey, vintersport og e-sport. Du kan også spille på underholdningsbegivenheter som Melodi Grand Prix og Eurovision. Hver kategori har sine egne unike markeder, som kan omfatte alt fra vinner til mer spesifikke spill på statistikk og hendelser innad i hver konkurranse.

Skal du satse på disse idrettene, er det nyttig å vurdere faktorer som lagsammensetning, nylige prestasjoner og historiske mønstre.

Ulike typer spill du kan gjøre

Enkeltspill: Et enkeltspill, eller singelspill, er når du satser på ett enkelt utfall i en kamp eller konkurranse. Dette er den enkleste og reneste formen for spill på Oddsen. Du plasserer en kupong med kun ett spilleobjekt. Du kan selvfølgelig også levere flere enkeltspill samtidig, men de vil da bli behandlet som separate kuponger.

Kombinasjonsspill: I et kombinasjonsspill kan du kombinere flere spill på én og samme kupong. Skal du vinne må alle objektene på kupongen stemme overens med det utfallet du har valgt. Den totale oddsen får du ved å gange oddsen fra spill 1 med oddsen fra spill 2, og så videre.

Systemspill: Systemspill lar deg spille på flere rekker og øke innsatsen, men gir deg også muligheten til å vinne selv om ikke alle de valgte utfallene slår til. I et dobbeltsystem må du ha minst to rette for å vinne, for eksempel. Hvis du har flere rette, finner du på alle mulige kombinasjoner av to rette innenfor de valgte kampene.

Hvordan spille Oddsen

Å plassere et spill på Oddsen er en veldig enkel prosess. Du kan gjøre det via nettsiden eller via mobilappen.  Slik går du frem, steg for steg.

 1. Logg deg inn på appen eller på nettsiden.
 2. Velg sport i venstremenyen – deretter kan du også velge nasjon og liga.
 3. Velg den eller de spesifikke spillobjektene du ønsker å satse på.
 4. Når du har valgt objekt, vil det dukke opp en kupong med valgene dine på.
 5. Velg innsats og bekreft spillet.

Oddsen er først og fremst et spill som leveres via internett, i motsetning til mange av de andre spillalternativene til Norsk Tipping. Merk deg likevel at det også finnes selvbetjeningsterminaler hos et lite utvalg dagligvarebutikker spredt rundt omkring i landet.

Skal du spille på en av disse, er det så enkelt som å bare følge instruksjonene som dukker opp på skjermen.

Hvordan vinne på Oddsen

En gevinst på Oddsen skjer når det valgte spillet (eller spillene) på din kupong går gjennom som forventet. På et enkeltspill vinner du hvis det ene valgte spillet ditt går inn. På en kombinasjonskupong må alle dine valgte spill gå inn for at du skal vinne.

Gevinsten beregnes ved å multiplisere den totale oddsen med innsatsen din. På et systemspill må et gitt antall, avhengig av hvilket system du velger, av dine utfall gå inn for at du skal vinne.

Mobilapp

Norsk Tipping har en veldig god mobilapp som enkelt lar deg spille på Oddsen via smarttelefon eller nettbrett. Appen fungerer både på iOS- og Android-enheter. Følg disse trinnene om du har lyst til å prøve ut appen:

For Android-brukere:

 1. Finn appen i Google Play ved å søke på «Norsk Tipping».
 2. Hvis appen ikke er tilgjengelig, sjekk at du har norsk landskode på Google Play.
 3. Du kan eventuelt endre landskoden i Google Play ved å gå til innstillinger, deretter velge «Konto- og enhetsinnstillinger» og «Land og profiler».
 4. Last ned appen og logg deg inn for å starte spillingen.

For iOS-brukere:

 1. Finn appen i App Store ved å søke på «Norsk Tipping».
 2. Appen støtter hurtiginnlogging med Face ID, PIN-kode eller fingeravtrykk.
 3. Last ned appen og logg deg inn for å levere spill og sjekke resultater.

Oddsen tips

Det finnes ingen garantert sikker strategi for å vinne. Tilfeldigheter er en del av spillets ånd. Men, det finnes likevel noen tips og triks som vil hjelpe deg litt på veien mot en god spillopplevelse:

 1. Forstå oddsen: Lær hvordan oddssetting fungerer og hvilke spill som gir de beste verdiene. Har du detaljert kunnskap om et spesifikt marked? Da er sjansen større for at du vil kunne hamre inn vinnere der.
 2. Gjør research: Kunnskap er alltid nøkkelen. Undersøk lagene eller spillerne du vurderer å satse på. Se på historikk, se på form – ja, se på all info det er mulig å spore opp.
 3. Diversifiser: Ikke samle alle eggene dine i en kurv. Spre innsatsene dine. Da er fallhøyden lavere, og du risikerer ikke å miste alt på én gang.
 4. Hold deg oppdatert: Følg med på sportsnyheter og statistikk for å kunne ta informerte beslutninger.
 5. Spill ansvarlig: Sist, men absolutt ikke minst. Ikke risiker mer enn du har råd til å tape! Det finnes ingen garantier i sport og spill, samme hvor sikker du føler deg på et utfall.

Oddsen i dag resultat

Du kan alltid finne de siste oddsene for dagen på Norsk Tipping sine nettsider eller i mobilappen. Her får du også løpende oppdateringer på alle resultater. Oddsen i dag er tilgjengelig daglig fra mandag til søndag.

Hold deg oppdatert med sanntidsinformasjon for å ta gode beslutninger i spillingen din. Å følge med på Oddsen daglig gir deg en fordel ved at du kan tilpasse spillene dinebasert på den nyeste informasjonen og eventuelle endringer i oddsen.

Konklusjon

Oddsen fra Norsk Tipping ble lansert med brask og bram i 1994, med Langoddsen, Resultatoddsen og Vinneroddsen som spillalternativer.

Siden den gang har mye skjedd. Oddsen har gjennomgått en rekke endringer for å holde tritt med utvikling og trender innen sportsspill, og har beholdt sin posisjon som en sentral del av den norske pengespillkulturen.

En institusjon, rett og slett! I dag består Oddsen av varierte kategorier som Tipping, Oddsbomben, og Fantasy. Det er muligheter for både forhåndsspill og livespill, og Oddsen har blitt en bred og dynamisk plattform som kan yppe seg litt mot de store utenlandske gigantene.

I alle fall om det er viktig for deg å støtte norsk idrett og kultur i form av spillemidler.

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Hvordan fungerer odds i sportsbetting?

Odds i sportsbetting representerer sannsynligheten for et utfall og bestemmer den mulige premien du kan vinne. Premien du får ved riktig utfall er oddsen ganget med din innsats.

Hvor kan jeg finne daglige oppdateringer på odds?

Du kan finne daglige oppdateringer på odds på Norsk Tippings nettsider eller i deres mobilapp.

Kan jeg spille via mobiltelefonen?

Ja, du kan spille via Norsk Tippings mobilapp, som er tilgjengelig for både iOS- og Android-enheter.

Hva er de mest populære oddsmarkedene?

Fotball vil nok alltid være den store favoritten blant nordmenn, men e-sport har stigende popularitet, og du finner selvfølgelig mange populære markeder for vintersport.

Author image

Eivind Myhre

Tippeekspert
94 Innlegg

Eivind har mange års erfaring med sportsbetting. Han har tidligere jobbet for bookmakere rundt om i Europa. I dag anmelder han blant annet bettingsider for Oddsnet.

Ekspert på: Tipping Bookmakere Odds