V75 Axevalla med StoChampionatet (på lag)

V75 Axevalla 19/7 med StoChampionatet

 

Spännande omgång både sportsligt och spelmässigt denna söndag. Jag kommer bygga ett reducerat system som grundar sig på en spik och 2-3 utgångshästar. Link till laget her: http://m.rix22.no/MULOE

 

Går igenom mina korta tankar här:

 

V75-1

 

12 Van Gogh Z.S är en ruskigt fin häst med 13 segrar på sina 19 starter. Det är helt klart den häst som visat högst kapacitet i det här loppet och tränare Robert Bergh är övertygad om att hästen kommer att ha tjänat över miljonen innan året är slut. Hästen fick dock ge sig från ledningen senast som storfavorit och det var inget bländande intryck den gången. Nu blir det barfota runt om igen och det kan visa sig att hästen bara är bäst och vinner trots läget den här gången.

 

Men det finns bra motbud och framförallt har jag fastnat för norska 6 Sam The Man. Han var riktigt fin vid segern under Oslo Grand Prix-helgen och har gjort två bra lopp efter det också. Hästen är ruskigt startsnabb och borde ta ledningen utan problem här. Han höll bra från ledningen senast också även om han fick ge sig till slut. Den här gången blir det mycket intressanta ändringar med barfota runt om och jänkarvagn, båda för första gången! Slår ändringarna ut rätt så blir den här mycket svårfångad i ledningen.

 

Med 6 i ledning och 12 utvändigt så kan loppet vara låst. Men skulle dessa köra lite för hårt mot varandra finns det spurtstarka hästar som kan komma över Axevallas långa upplopp. Ojämna 4 Volare Gar har höga toppar och kan absolut fälla alla här om han vaknat på rätt sida. 10 B.W.T.Caesar avslutar alltid bra och spurtar vass med rätt ryggresa.

 

V75-2

 

Lite klurigt med voltstart över kort distans för bara ston och det brukar kunna hända lite vad som helst i dessa lopp. 12 Rexine har bara gjort bra lopp i Sverige och blir favorit här igen. Ensamt springspår på tillägg här och träffar kusken rätt så borde man få en bra start men man kan lika gärna bli hängandes länge ute i spåren. Väldigt orutinerad kusk dessutom även om han känner hästen väl och ingen jag vill gå på. Jag tippar 7 Polly Avenue som var riktigt bra ifjol och nu fått ett par lopp i kroppen. Hon avslutade riktigt bra senast och gick med full fart över mål. Täta starter nu är intressant och hon kan ha gått framåt mycket till den här starten. Hästen är kvick i fotarbetet och jag tror att man är först iväg av hästarna från tillägg och inte omöjligt att man klarar att köra sig hela vägen till spets. En bra position är man i alla fall nästan garanterade och det är den givna tipsettan i loppet för mig.

 

Det är inte lätt att stå med bakspår på tillägg över kort distans men blir tempot högt så kommer 13 Virgin Maiden att spurta vass över det långa upploppet till slut. 3%!

 

V75-3

 

Fyraåringslopp över två volter där det ser svårt ut för de på tillägg att kunna hämta in försprånget på hästarna där framme. 2 Vice Versa Diamant står väldigt bra inne i loppet och blir med rätta klar favorit. Lite osäkert hur man kommer iväg i voltstart men skulle hästen komma till ledningen så är nog loppet över.

 

Den som utmanar om ledningen inledningsvis tror jag är 3 Jaxon V.S. som galopperade i sista sväng näst senast och det var nog en seger som rök där. Senast gick han i mål med krafter kvar. I sverigedebuten för tre starter sedan gick hästen barfota runt om och var då ruskigt fin vid överlägsen seger i en snabb avslutning. Nu blir det barfota runt om igen och 6% är på tok för lite.

 

V75-4

 

Treåringslopp där obesegrade 6 Elegant Ima blir omgångens största favorit. Det här ser verkligen ut som en riktigt häst och mycket talar för att man tidigt sitter i ledningen och sedan blir man mycket svårslagen. Senast vann han överlägsen efter att ha avslutat 10,6 sista 500 och det är ruskiga farter för den här låga klassen. Klart hästen att slå för övriga och jag kommer att spela utgång på systemet. Det är trots allt snack om en treåring med endast fem starter i karriären och det är ingen jag vill spika rakt ut till så hög procent.

 

Han möter trots allt ett par hästar som kan hävda sig gott i kullen under året. 1 Hennesey Am galopperade senast men i årsdebuten näst senast var han otroligt fin när han gick utvändigt om ledaren och vann överlägset på nytt banrekord. Det låter på tränaren som att man kan tänka sig att gå i ledningen här och då ska favoriten vara bra för att plocka ner honom.

 

Blir det högt tempo så har 11 Bombus Jet och Readly Express-sonen 9 Hulken Sisu visat fina fartresurser och kan spurta riktigt vasst till slut.

 

V75-5

 

11 Milady Grace var på förhand en av favoriterna till Derbystoet och StoChampionatet. Sedan blev det sagt att hästen skulle gå till avel men nu gör hästen istället debut hos tränare Daniel Redén. Mycket spännande såklart och den här hästen hade inte gjort bort sig i StoChampionatet senare idag. Nu får hon gå ut här i Consolation istället och kapacitetsmässigt så borde hon vara favorit här. En lite chansning vart hon står sig men det låter som att Sveriges bästa travtränare har förberett henne väl inför det här och när hon just nu är hälften så mycket spelad som 10 Mellby Harissa så känns det som ett riktigt vasst spikförslag denna omgång!

 

V75-6

 

Stoeliten där två hästar höjer sig klart över resten. 6 Une Etoile Gar har ännu inte fått vinna i år men visade sig förbättrad igen senast när hon var tvåa bakom Double Exposure. Hästen visade ruskiga fartresurser ifjol och var faktiskt en av förhandsfavoriterna till årets elitlopp. Skulle man komma till ledningen här så ska hon inte förlora men det kan bli en resa utvändigt om ledaren och då kan det bli svårt att stå emot 10 Tessy Dete till slut. Senast på Bjerke visade hon återigen vilken fantastisk spurt hon har och flög enkelt förbi till seger över upploppet. Vann även enkelt i Stoeliten från bakspår efter en stark spurt (10,4 sista 800)

 

1 Vichy Grif vill man se i ledningen här men hon känns ändå huvudet lägre än de två favoriterna. Skulle hon få fuska bort en del av loppet där framme så kan det ändå hålla hela vägen.

 

V75-7

 

Kvällens höjdpunkt StoChampionatet avslutar dagen och favorit ser 3 Diana Zet ut att bli. Hon vann Oaks ifjol och vann även Drottning Silvias Pokal från ledningen i maj. Senast visade hon fin form där hon vann enkelt från ledningen med till synes mycket krafter kvar. Skulle hon komma till ledningen här igen så blir hon helt klart svårslagen. Det väntas dock svar invändigt av 1 American Hill och att bara gå ut och vinna StoChampionatet från dödens är tufft för vilken häst som helst.

 

Jag är ganska övertygad ändå om att 5 Ganga Bae är bästa stoet i kullen! Hon var inte alls som bäst för dagen i Drottning Silvias Pokal men har efter det sett fantastiskt fin ut igen vid två enkla segrar. I försöket senast lekte hon hem segern från ledningen på snabbaste försökstiden utan att se det minsta berörd ut. Hon har höjt sig klart när hon har fått gå utan framskor och att det nu blir barfota runt om för första gången är mycket spännande. Hade man vart säker på vart hon hamnade härifrån så hade jag kunnat spika.

 

Skrällen i loppet kan vara 10 No Limit Queen som också ska gå barfota runt om för första gången. Blir det hård körning i loppet så kommer hon flyga fram till slut till endast 3% i skrivande stund!