Jarlsberg søndag 5.7

TRAVRONDEN

«Det här är väldigt speciellt»


Ble du Gers trivs minst sagt bra i Norge. På söndagen tog han sin andra stora seger i landet när han var starkast i Ulf Thoresen Grand International. En väldigt betydelsefull seger för tränaren Frode Hamre.

Efter 750 meter körde Jomar Blekkan fram Looking Superb i tredjespår. Kort därefter landade ekipaget utvändigt om ledande Evil Enok M.E. och gav därmed rygg åt Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) och Vidar Hop.


Ble du Gers gjorde
 sin femte raka start på nordisk mark varav den andra i Norge. I mitten av juni segrade den nioårige valacken i Oslo Grand Prix och nu slog han till på Jarlsberg. 500 meter från mål attackerade Vidar Hop i tredjespår och Ble du Gers gick sedan starkt hela vägen in i mål. Han vann till slut säkert på 1.11,8a/2100 meter.


Segern var värd
 250.000 norska kronor i pengar räknat, men betydde mer än så för tränaren Frode Hamre.

Det är väldigt speciellt att vinna det här loppet eftersom jag jobbat hos Ulf Thoresen och han har varit en stor förebild för mig. Han har haft stor betydelse för min del. Han fick mig att fortsätta hålla på med travet, sade segertränaren.


Om Ble du Gers
 har Frode Hamre bara gott att säga.

Det är en otroligt fin häst. Han är fin att jobba med och en behaglig häst att ha i stallet. Det motiverar verkligen en tränare att träna en sådan häst.


Från tredje ytter
 gick Zarenne Fas med i rygg på Ble du Gers halvvarvet från mål. Duon var långt före övriga, men Zarenne Fas kunde aldrig utmana om segern på allvar. På avstånd avslutade Floris Baldwin övertygande till tredjepriset.


Frode Hamre satte
 tonen redan i det inledande stayerloppet. Med svenskfödde Marvellous Tooma (e. Dream Vacation) blev segern enkel efter att Hamre påpassligt avancerat till ledningen från dubbla tillägg under första varvet. Den fyraårige hingsten var sedan huvudet högre än sina konkurrenter till slut och vann enkelt på 1.15,1/3140 meter. Kretsen kring hästen inkasserade 100.000 norska kronor.


Inledningen blev
 tuff för L.A.s Magic Moment som öppnade första 500 meterna efter 1.09,2. Det bäddade för köhästarna och allra främst Kim Pedersen-tränade Thai Explosive (e. Explosive Matter). Erlend Rennesvik körde fram till dödens med dryga halvvarvet kvar till mål och hästen höll sedan förtjänstfullt undan. Thai Explosive segrade på 1.13.8a/1609 meter närmast före Dan Mölgård. 

M.S. Triple J. kunde inte freda sig i ledningen i Anders Jahres Pokallopp. I stället övertygade Kick Off Classic (e. Quite Easy U.S.) som vann från dödens. Trond Anderssen tränar vinnaren och Kristian Malmin fick chansen i sulkyn. Senast Kick Off Classic vann lopp hade han också Malmin bakom sig. Det var på Momarken i januari. Söndagens seger togs på 1.12,9a/2100 meter närmast före Hickothepooh.


Årets fjärde seger
 ordnade Spikfaks (e. Järvsöfaks) med sin tränare Björn Steinseth i sulkyn. Steinseth var offensiv bakom den sjuårige valacken och från positionen först utvändigt om ledaren kontrollerade han sedan händelserna. Spikeld vann före Viking Faks och Vetle Petter på tiden 1.24,4/2100 meter det här var hans 15:e seger i karriären.


Anders Lundström Wolden-tränade Red Bar
 (e. Revenue) var starkast till slut i ett av dagens sprinterlopp. Tempot var högt uppskruvat under vägen, vilket gynnade Red Bar som gick med i tredjespår sista halvvarvet.


Den sjuårige hingsten
 noterades för andra raka segern den här säsongen. Han vann på Momarken så sent som den 26 juni. Då, precis som nu, satt Åsbjörn Tengsareid i sulkyn. Söndagens seger togs på 1.12,1a/1609 meter. Thai Highway och Mira Prawo inkom som tvåa och trea i mål.


Hands Down
 (e. Main Wise As) stod för en övertygande insats med sin tränare Morten A. Pedersen i sulkyn. Vinnaren och Orlando Classic lämnade övriga konkurrenterna på behörigt avstånd halvvarvet från mål och bjöd sedan på en häftig duell genom slutsvängen.


In på upploppet
 visade Hands Down att han hade ytterligare en växel kvar och segern blev väldigt enkel till slut. Den sexårige valacken kom i mål på 1.14,6a/2100 meter och tog karriärens 14:e seger i den 44:e starten. Han vann närmast före Orlando Classic och Gretzky Boko där den senare reparerade en stor startgalopp på bästa vis.

«Det här är väldigt speciellt»