Bettingsider

Giro d’Italia 2024 Odds: Tips & Favoritter

Lørdag 4. mai går startskuddet for årets Giro d’Italia. Totalt skal 22 lag kjempe seg gjennom 3 uker med blodslit i et rutenett som inkluderer etapper både for sammenlagtrytterne, spurterne og de som gjerne vil ha det litt mer kupert.

Giro d’Italia 2024 Oddstips

Geraint Thomas vinner: 7.00

Tadej Pogacar er den store sammenlagtfavoritten og blir mannen å slå, men vinneroddsen er så lav at den blir helt uinteressant (1.33). Nærmeste utfordrer på oddslisten er Geraint Thomas til 7.00 i odds, før du må frem med 17-tallet eller høyere i odds for å finne de neste på vinnerlisten.

Vi har lært at alt kan skje i fjellene i disse 3-ukers rittene. Har man først dårlige bein og får en skikkelig offdag på en av de hardeste etappene, kan konsekvensene bli brutale. Man er også avhengig av at de sterkeste hjelperytterne har gode bein og gjør den viktige jobben de er satt til. Sånn sett frister vinneroddsen på Geraint Thomas som for øvrig får norske Tobias Foss som en viktig hjelperytter.

Giro d’Italia 2024 Odds

Her finner du odds på hvem som vinner Giro d’Italia 2024.

Oddsen er fra Frumzi og ble sist oppdatert 17. april 2024.

Rytter Odds
Pogacar, Tadej 1.33
Thomas, Geraint 7.00
Uijtdebroeks, Cian 17.00
O’Conner, Ben 19.00
Martinez, Daniel Felipe 21.00
Caruso, Damiano 23.00
Arensman, Thymen 26.00
Bardet, Romain 41.00
Tiberi, Antonio 41.00
Vine, Jay 41.00
Kelderman, Wilco 51.00
Quintana, Nairo 51.00
Van Aert, Wout 51.00
Ciccone, Giulio 67.00
Kamna, Lennard 67.00
Carthy, Hugh 81.00
Dunbar, Eddie 81.00
Haig, Jack 126.00
Van Wilder, Ilan 126.00
Plapp, Luke 151.00
Poole, Max 151.00
Rubio, Einer 151.00
Foss, Tobias 201.00
Healy, Ben 201.00
Pozzovivo, Domenico 201.00
Ganna, Filippo 251.00
Sosa, Ivan Ramiro 251.00
Valer, Attila 251.00
Zana, Filippo 251.00
Alaphilippe, Julian 301.00
Majka, Rafal 301.00
Woods, Michael 301.00

Beste bettingsider med odds på Giro d’Italia 2024

Flertallet av bettingsidene i Norge har odds på Giro d’Italia, men disse bookmakerne er de beste etter vår mening:

Frumzi
1
Frumzi

5/5

Frumzi Omtale
100% opp til 2 000 kr.
Betinia
2
Betinia

4.8/5

Betinia Omtale
100% opp til 2 000 kr.
BankonBet
3
BankonBet

4.4/5

BankonBet Omtale
100% opp til 2 000 kr.

Ny norsk topp 10 plassering?

I fjor overrasket norske Andreas Leknessund med 8.plass sammenlagt, og mange husker kanskje at han også syklet 5 dager i den rosa ledertrøyen.  Med det kopierte han sammenlagtplasseringen til Carl Fredrik Hagen fra Vuelta a Espana i 2019. Dette viser at Norge også har ryttere som kan menge seg med fiffen i de tøffe fjellene, og ikke kun på flate etapper. En topp 10 plassering sammenlagt i et 3-ukers ritt er rett og slett en mektig prestasjon.

Det norske profflaget Uno-X sikret seg overraskende Leknessund i konkuranse med noen av de største lagene i verden. Det medfører dessverre at vi ikke får han se han i årets utgave av giroen.

Kan vi kanskje håpe at Tobias Foss gjentar bragden til Leknessund i årets utgave? Det avhenger av flere faktorer, ikke minst rollefordelingen i laget på fjelletappene, men Foss er en sterk og spennende rytter som absolutt kan henge med og være blant rytterne som skal gjøre hjelperytterjobben helt inn i avslutningene av de tøffeste etappene.

Vi ser mang en gang at de beste hjelperytterne kommer topp 10 i 3-ukers rittene. Eller om han får kjøre for egne sjanser på enkeltetapper. I så fall kan han bli en joker i forhold til å få en etappeseier.

Kan noen egentlig utfordre Pogacar?

Slovenske Pogacar vant Tour de France sammenlagt i både 2020 og 2021 og har totalt 11 etappeseire derfra, i tillegg til et par andreplasser sammenlagt. Han har også vunnet flere av endagsklassikerne, blant annet Flandern Rundt (2023), Paris-Nice (2023) og Liege-Bastogne-Liege (2021) – i tillegg til OL-bronse på landevei i 2020.

Pogacar har i tillegg 3 etappeseire fra Vuelta a Espana, der han også har vært topp 3 sammenlagt. Så det er litt av en rytter vi har med å gjøre, og vi forstår selvsagt det store favorittstempelet.

Debuterer i Giroen

Pogacar har imidlertid ikke syklet giroen tidligere, så det vil være første gang han prøver seg i de italienske alpene. Likevel er han altså storfavoritt, og oddssetterne levner ingen andre enn Geraint Thomas en viss sjanse til å utfordre sloveneren.

OddsNet er helt enig i favorittstempelet. Pogacar har syklet for UAE Team Emirates helt siden 2019, og han har et sterkt lag av hjelperyttere i ryggen. Vi har ikke sett det endelige laget (ikke klart per 15/4), men de sender garantert et slagkraftig lag til Giroen uansett. Det er ingen tvil om at laget har som målsetting å ta sammenlagt-seieren, og da stiller de selvsagt et lag deretter.

Sykler både Giroen og Tour de France

Vi er spent på å se om sjakktrekket til Pogacar viser seg å bli nettopp det. Han velger nemlig å debutere i Gioren samtidig som han skal sykle Tour de France som starter kun 5 uker etter at Giroen avsluttes.

I den anledning har løpsdirektøren for Giro d’Italia, Mauro Vegni, uttalt at årets rute passer ryttere som ønsker å sykle både Giro d’Italia og Tour de France. Ruten i Italia byr på kortere etapper og færre høydemeter enn tidligere utgaver av rittet. Det skal potensielt gi rytterne bedre mulighet til å restituere seg mellom de to 3-ukers rittene.

Vi er usikre på hvordan dette vil slå ut i Pogacar sitt tilfelle, men det bør uansett ikke ha noe som helst å si for hans vinnersjanser i Giroen. Det er jo tvert imot i Tour de France han kan få en mulig reaksjon. Selv om en arrangør legger opp til at en slik kombinasjon skal la seg gjennomføre, så snakker vi her om en rytter som ønsker å vinne og ikke kun delta.

Pogacar har for øvrig deltatt i 5 Grand Tours (4x i Tour de France og 1x i Vuelta a Espana), og han har aldri blitt dårligere enn nr.3 sammenlagt. Tygg litt på den!

Norsk rytter skal hjelpe Geraint Thomas

Norske Tobias Foss overrasket alle når han ble verdensmester på tempo i 2022. Nå skal han være hjelperytter for Geraint Thomas når sistnevnte skal utfordre Pogacar i jakten på sammenlagttittelen i Giro d’Italia.

Når dette skrives har nordmannen akkurat vunnet den tøffe åpningsetappen av Tour of the Alps, foran sterke ryttere som Esteban Chaves og Ben O’Connor. Seieren bekrefter kjørestyrken til Foss, ikke minst på en hard etappe og nordmannen kan vise seg å bli en viktig mann for Thomas i Giroen.

Mange har kanskje glemt det, men Geraint Thomas vant faktisk Tour de France i 2018, og han ble nr.3 sammenlagt i 2022. I fjor ble det 2.plass i giroen, kun slått med 14 sekunder av vinneren Primoz Roglic. Om ikke alderen har innhentet han, så MÅ Thomas igjen regnes i seierskampen.

37-åringen fyller 38 dagen før rittet er ferdig, og det store spørsmålet er om han har flere 3-ukers ritt i kroppen til å kjempe om nok en topplassering sammenlagt.

Vi tror en pallplass er innenfor rekkevidde, men sammenlagtseieren ser tøff ut. Det har imidlertid vist seg gang på gang at selv de beste rytterne kan ha 1-2 dager med dårlige bein i fjellene, så alt er mulig i en Grand Tour (3-ukers ritt) og Thomas har utvilsomt erfaringen til å klare det.

Glem heller ikke at Thomas har en meget sterk hjelperytter i Thymen Arensmann som ble nr.6 i fjor, også da som viktigste hjelperytter. Skal man på pallen i en Grand Tour MÅ man ha gode hjelperyttere. Det er et faktum!

For tidlig for Cian Uijtdebroeks

Det er mulig vi har gått glipp av noe, men vi er noe overrasket over at Uijtdebroeks er nr. 3 på vinnerlisten til Unibet med sine 17 i odds. Belgieren er utvilsomt et stort talent, men han debuterte som proff først i 2022 og har kun deltatt i ett 3-ukers ritt så langt. Det var i Vuelta’en i fjor der han ble nr.8 sammenlagt. For øvrig samme plassering han fikk i Tour of Norway for 2 år siden.

Uijtdebroeks sammenlignes med landsmannen Remco Evenepoel og det skal bli spennende å følge ham i årene fremover, MEN han er fortsatt et ganske ubeskrevet blad. Vi synes derfor han burde vært noen plasser lenger ned på oddslisten og levner han få vinnersjanser.

Ben o’Connor er også i toppen av oddslistene når det gjelder sammenlagtresultat. 28-åringen har litt mer erfaring fra Grand Tours enn Cian Uijtdebroeks, men fortsatt er 4.plassen sammenlagt fra Tour de France i 2021 hans beste prestasjon.

8. plass sammenlagt i Spania Rundt året etter og en skuffende 17. plass i fjorårets Tour de France vitner ikke akkurat om rosa trøye når rytterne avslutter i Roma om en drøy måned. Uansett en spennende rytter som garantert vil sitte med i tetgruppen på flere av de tøffeste fjelletappene.

Når man ser nærmere på utfordrerne til Pogacar er det ikke til å legge skjul på at man får full forståelse for oddssettingen som er gjort. Bak Pogacar og Thomas har vi ryttere som på papiret ikke skal være i nærheten av disse over 3 uker.

Det er jo en liten kuriositet når man også finner hjelperyttere på topp 10-listen over vinnerodds, men slik er det selvsagt når den beste hjelperytteren på et par av lagene selv kunne stått på pallen om de hadde vært kaptein på laget (Arensmann og kanskje også Vine kan nevnes her).

Et godt eksempel på dette er «verdens beste hjelperytter», Sepp Kuss, som vant Spania Rundt i fjor. Både Vingegaard, Roglic og Kuss (samme lag) kjempet om seieren og mange ble overrasket når laget bestemte at man skulle kjøre for Kuss i sammendraget. Det var verdens største kompliment til en rytter som har ofret så mye for andre, slik vi ser det.

Ellers har man kjente og spennende ryttere som Roman Bardet, Daminao Caruso, Wilco Kelderman og Nairo Quintana (vant Giroen i 2014, Vuelta a Espana i 2016, samt nr.2 i Tour de France i både 2013 og 2015) som alle kan skape rabalder på enkeltetapper (fjelletapper), men som trolig vil variere såpass underveis at en rosa trøye bør være utenfor rekkevidde. Likevel, flere av de navnene blir nok ganske sikkert å finne topp 3-10.

Spennende norsk fjellgeit

Ikke for det, Damiano Caruso ble nr.4 sammenlagt i fjor, men han hadde 3 min og 25 sek opp til pallplass. Kan han kanskje bli en joker i årets ritt? Såpass at han kan være en seriøs utfordrer til både Pogacar og Thomas?

Det kan også nevnes at norske Torstein Træen er på samme lag som Caruso (Bahrain – Victorious). Nordmannen er et spennende kort som kan overraske i fjellene. Han hadde hele 4 topp 10-plasseringer fra ritt i 2023, blant annet Criterium du Daphine og Tour of the Alps der han også vant klatretrøya i 2022.

Tobias Foss er nevnt, men personlig er vi utrolig spent på hvordan Træen vil gjøre det i et 3-ukers ritt – både for egne sammenlagtsjanser og som hjelperytter for Caruso.

Daniel Felipe Martinez kan også sitte med i ledergruppen på de hardeste fjelletappene. Han er en meget god fjellklatrer som ble nr.5 sammenlagt i Giroen i 2021. Han har også vunnet Tour of the Basque i 2022 og Criterium de Dauphine i 2020. I år har han en 2.plass fra Volta ao Algarve å vise til, der han for øvrig vant klatretrøyen. MEN igjen, vi har vanskelig for å tro at han står med rosa trøye når Giroen avsluttes i Roma.

Wout van Aert er også ganske langt opp på vinnerlisten med 51.00 i odds, men van Aert skadet seg stygt i «Dwars door Vlaanderen» og har derfor måttet trekke seg fra Giroen i det som hadde blitt hans debut i rittet. Han erstattes av Christopher Laporte.

Oppsummering

Pogacar er selvsagt STORFAVORITTEN, noe oddsen også viser. Thomas er en rutinert rytter som veit hva som skal til for å vinne et 3-ukers ritt og han var uhyre nærme Roglic senest i fjor. Han er, slik både vi og oddssetterne ser det, den eneste reelle utfordreren til Pogacar. 7.00 i odds kan absolutt forsvares!

Skal man lete etter oddsspill i Giroen anbefaler vi ingen bak disse i forhold til rosa trøye, men finner man odds på poengtrøyen, fjelltrøyen eller h2h på de enkelte etappene kan man finne mye spenstig å spille på. Vi kommer eventuelt tilbake til slike spill når rittstart nærmer seg og/eller underveis i Giroen.

Historikk

3 ryttere har vunnet hele 5x. De to italienerne Alfredo Binda og Fausto Coppi, samt legendariske Eddy Merckx (1968, 1970, 1972-74). Merckx syklet for øvrig med den rosa ledertrøya hele 77x, selvsagt mest i historien.

Rytteren med flest etappeseire er spurtfantomet Mario Cippolini som vant hele 42 etapper mellom 1989-2003 (vant poengtrøya i 1992, 1997 og 2002).

Totalt 7 ryttere har klart å vinne dobbelen Giro d’Italia/Tour de France. De som har klart det av «nyere» dato var Stephen Roche i 1987, Miguel Indurain i 1992 og 1993, samt fjellgeiten Marco Pantani i 1998.

Dette er en nesten umulig oppgave og man kan ikke unngå å berøre temaet doping når slike bedrifter skal gås etter i sømmene. Færre og færre av de store rytterne i dag tør rett og slett å prøve seg på en slik dobbel, og en av grunnene kan være mindre doping i sykkelsporten – ikke minst grunnet sykkelsportens oppgjør med den faenskapen.

Flere av de store lagene i dagens sykling har dessuten flere sterke sammenlagtryttere i laget sitt, og en praksis som blir mer og mer vanlig er at man kjører for en rytter i f.eks. Giroen og en annen i Tour de France.

Nå har som sagt arrangøren bak Giroen prøvd å legge til rette slik at det skal være mulig å gjennomføre en dobbel, og den største favoritten av dem alle – Pogacar – gjør altså et forsøk i år.

Info om årets ritt og etapper

Giro d’Italia 2024 starter 4. mai i Torino og avsluttes 26. mai i Roma. Det er årets første 3-ukers ritt (de andre er Tour de France og Vuelta a Espana) og går over totalt 3.321 kilometer.

Rittet inneholder totalt 7 fjelletapper, 6 etapper med medium fjell, 6 flate etapper (for spurterne), samt 2 tempoetapper.

Første etappe er en såkalt «hilly race» med en spenstig finale rundt Torino, mens man allerede på etappe 2 får en fjelltopp-finish.

Etappene 3-5 blir dager der spurterne for alvor kan gjøre opp seg imellom og på dag 7 skal rytterne ut på den første av de to tempoetappene (den andre tempoen er på etappe 14).

I uke 2 er det verdt å nevne etappe 10 som avsluttes med en stigning på 20,9 kilometer der de siste 4 km har en stigning på 8% i snitt.

I uke 3 gjelder det for sammenlagtfavorittene å stramme musklene og forberede seg på brutale etapper i fjellene. De sprinterne som fortsatt er igjen i rittet får imidlertid en ny mulighet på etappe 18 som er flat. På etappe 19 skal de inn i dolomittene og etappen avslutter med stigninger de siste 70 km.

Giroen avsluttes for øvrig med en flat etappe med start og finish i Roma. 

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1148 Innlegg

Jeg har skrevet for OddsNet siden år 2000. I starten leverte jeg stort sett tennistips, og skrev blant annet omfattende forhåndsanalyser til Grand Slam turneringene. Opp gjennom årene har jeg trolig skrevet og postet 4-5.000 oddstips for OddsNet. I tidligere år slet jeg litt med å begrense meg, og tipsene/analysene ble veldig omfattende. Uttrykket: «Å fatte seg i korthet» har ikke alltid trumfet denne herremannen.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser