Bettingsider

Value Betting (Verditipping)

Online betting er for mange en lidenskap i hverdagen. De fleste spiller med hjertet og ofte settes spill kun fordi man mener et lag/spiller bør vinne, uten særlig kjennskap til om spillet har såkalt verdi.

Det er derfor nyttig å kjenne noen begreper, samt opparbeide seg en grunnleggende forståelse for hvordan du kan vinne penger på oddsspill. Verdispill er ofte skilnaden mellom en vinnende spiller, kontra en som taper penger på sikt. Vi anbefaler derfor ikke å spille ut fra magefølelse, eller kun fordi du tror noen vinner. Finn heller spillene med mest mulig verdi.

Verditipping handler om å vurdere/finne hvilken prosentvis sjanse en utøver eller et lag har for å vinne, der formålet selvsagt er å oppnå positiv avkastning. Et spill har en verdi om du har en fordel ovenfor bookmakeren/oddssetteren. En slik fordel baseres på om du mener at gitt odds er for høy eller for lav – enten den ene eller andre veien.

Hvordan finner du verdi i et spill?

Oddssetterne har i mange tilfeller et titalls eller hundretalls kamper de skal sette odds på, ofte med en knapp tidsfrist involvert. Noe som kan medføre at de ikke får analysert alle kamper like godt som de kanskje burde. Derfor tar de (oddssetterne) en del snarveier, og ofte kopierer de odds fra hverandre. Det vil tidvis forekomme skjevhet i oddsen som tilbys, og kanskje sitter du på info som ikke oddssetteren gjør.

I slike tilfeller kan du sitte på en fordel, slik at oddsen på den aktuelle kampen gir deg et verdispill.

Tenk deg f.eks. en fotballkamp fra en lavere divisjon i ditt hjemland. Det kan hende du sitter på viktig lokalinformasjon, innside-info rundt skadesituasjoner eller annen relevant info som kanskje har oppstått nylig. Og som oddssetteren kanskje ikke har fått med seg.

Vanligste måter å komme frem til verdi

De vanligste måtene å fastsette verdi på, er som tidligere nevnt, om du mener å ha opplysninger som ikke oddssetteren har. Eventuelt om du er STERKT uenig i oddsen som er satt. Vær imidlertid klar over at det trolig er få variasjoner i oddsen mellom de ulike spillselskapene. Oddssetterne både kopierer og/eller justerer odds etter hverandre.

Det er dog ikke en fastsatt regel at oddssetterne alltid vet best J Her er det også viktig å ha i bakhodet at odds ofte settes ut fra «forventet volum». Da finnes det rett ofte verdi i spill mot storfavoritten.

Eksempel på verdispill

Vi tar et ordentlig eksempel. Tennis er en populær sport å tippe på, og vi bruker derfor en kamp mellom Jannik Sinner og Casper Ruud i vårt eksempel.

Bookmakeren har følgende odds på kampen;

 • Sinner: 1.25 i odds
 • Ruud: 3.40 i odds

Etter nøye vurdering der ulike faktorer er medregnet, havner du kanskje på en vurdering der du gir Casper Ruud 32% sjanse for seier. Formelen for utregning av oddsen blir da slik;

 • Sinner: 100/68 = 1.47 i odds
 • Ruud: 100/32 = 3.125 i odds

Bookmakeren sin odds må være høyere enn din egen for at det skal være verdi i spillet. I vårt tilfelle er det altså ingen verdi i spill på Sinner, mens verdien i et spill på Casper Ruud derimot er ganske god – hvis dine beregninger stemmer.

Formel for utregning av verdi

Oddsen på Casper Ruud er altså 3.40. Hvor mye bør du satse ut fra dine beregninger? Med din vurdering på 32% sjanse for seier blir regnestykket slik;

3.40 x (ganges) med 32% (din prosentvurdering) = 108,8%

Dette tilsvarer en verdi på 108,8%. EV (value) må være over 100% for at det skal være verdi på et spill.

Vi legger ved en tabell som viser hvor mange units du bør satse på et spill, ut fra verdien du finner;

 • 1 units = 100% – 103% (Marginal verdi)
 • 2 units = 103% – 105% (Litt verdi)
 • 3 units = 105% – 108% (Grei/middels verdi)
 • 4 units = 108% – 112% (Grei/middels verdi)
 • 5 units = 112% – 117% (God verdi)
 • 6 units = 117% – 123% (God verdi)
 • 7 units = 123% – 129% (Veldig god verdi)
 • 8 units = 129% – 140% (Veldig god verdi)
 • 9 units = 140% – 150% (Stor verdi)
 • 10 units = 150% ++ (Max bet)

I vårt tilfelle fikk vi altså følgende utregning:

3.40 x (ganges) med 32% (din prosentvurdering) = 108,8%

Ser man på tabellen ovenfor bør du altså satse 4 units på Casper Ruud.

Verdi, innsats og pengestyring

I vårt eksempel lurer du kanskje på hva 4 units betyr. I forhold til innsatsen på et spill, har man flere varianter. Noen spiller med flat innsats som betyr at du satser samme sum uansett verdi – noe som gir litt mindre risiko.

Andre spiller på en skal fra 1-10, hvor 10 er maksimumsinnsatsen du har satt på forhånd (det er viktig). Hver enhet bør ha en fast sum og i dette tilfellet vil gevinstene variere mer enn ved flat innsats.

Dette handler om kontroll på egen pengestyring, også kalt «Money Management». Det høres kanskje lite ut, men mange opererer med en maksinnsats på mellom 2-5% av saldoen de har på kontoen sin.

Oppsummering

En av de største feilene som gjøres av veldig mange er å følge magefølelsen. En annen felle er spill på egne favorittlag eller favorittspillere – ofte kalt å spille med hjertet fremfor hodet.

Husk å være objektiv, og samle inn så mye info som mulig om kampen du vurderer spill på. Jo flere faktorer du legger til grunn, jo større sjanse har du til å vurdere korrekt og forhåpentligvis finne frem til verdispill. Klarer du det er muligheten god for at du blir en «vinnende spiller».

Lykke til!

Author image

Stig Lukas Berg

Skribent og eksperttipser
1144 Innlegg

Jeg har skrevet for OddsNet siden år 2000. I starten leverte jeg stort sett tennistips, og skrev blant annet omfattende forhåndsanalyser til Grand Slam turneringene. Opp gjennom årene har jeg trolig skrevet og postet 4-5.000 oddstips for OddsNet. I tidligere år slet jeg litt med å begrense meg, og tipsene/analysene ble veldig omfattende. Uttrykket: «Å fatte seg i korthet» har ikke alltid trumfet denne herremannen.

Ekspert på: Oddstips Forhåndsanalyser