Denne siden krever javascript
Bookmakere ->>>|10Bet|22Bet|888sport|Bet365|Betsafe|Betsson|ComeOn|Guts|NordicBet|PinnacleSports|Unibet|Casino
DISKUSJONSFORA
Printer versjon

Mange nordmenn holder pusten i Fulltiltpoker-saken

Skrevet av: OddsNet 26.09.2011 11:43

Fulltiltpoker har gjort seg skyldig i den største svindelen innenfor gamblingindustrien noensinne. En rekke norske spillere har penger stående inne som nå er i fare for og bli borte. Denne saken opptar mange nettspillere og vi har derfor tatt en prat med to pokerproffer og industrieksperten Jan Svendsen.

En rekke norske spillere har penger på konto hos FullTilt Poker (FTP) som har suspendert for spill en periode etter mye omtalte "Black Friday" den 15. april i år. FTP-saken tok denne uken en ny vending, da Department of Justice i USA, kom med et utspill hvor de kalte FTP for et stort "ponzi-scheme", det vi kaller pyramidespill på Norsk. DOJ sitter med god kontroll over alle konti og det dreier seg om et beløp på rundt 2.5 milliarder norske kroner som mangler for og kunne betale ut kundene det de har på sine spillekonti på siden. Samtidig har det siden 2007 blitt kanalisert ut rundt 10 millioner dollar ut per måned i utbytter til eierne av selskapet. FTP har tilsynelatende brukt innskudd fra kundene til og betale utbytter til eierne. Her er reaksjonene til to kjente nettpokerproffer og industriekspert Jan Svendsen.

NordicBetgründer og industriekspert, Jan Svendsen, hva mener du om det som har skjedd, er det snakk om et pyramidespill?
Jeg er ikke veldig oppdatert på denne saken, men dette er vel en situasjon de mer eller mindre har skapt selv. Selvfølgelig er det ikke bra at spilleselskaper ikke har reservert kundenes penger på sikre bankkonti, men med den cash flowen og inntektene de hadde ville det ikke tatt lang tid å komme a jour. Men det er uprofesjonelt av Fulltilt og myndighetene i USA grep muligheten. Men egentlig vet jeg ikke veldig mye om hele greia, så dette er mest synsing.

Kan spillerne ta lærdom av dette?
Ja, vær forsiktig med og ha penger hos selskaper som har lisens på steder hvor de ikke sikrer kundenes midler.

Er det fortsatt trygt og spille nettpoker?
Det kan jo være skummelt å krysse gata også. Jeg vil anbefale at man setter seg inn i lisensvilkårene til selskapene før man velger hvor man skal spille, har selskapet en lisens et sted hvor de må reservere kundenes penger er man rimelig trygg. Er ikke oppdatert på alle lisensutstedere men Malta har i alle fall fått strenge regler for å beskytte kundene.

Vil Alderney overleve som lisensutsteder etter denne skandalen?
Det har jeg ingen formening om, men forhåpentligvis strammer de til sine regler.


Pokerspilleren Felix Vincent er en av nordmennene som er hardest rammet av det som har skjedd, med nesten en halv million kroner inne på konto hos FTP. Vi tok også en prat med Felix for og høre hva han mener om saken.

Hvor lenge har du spilt på FTP?
4 år, det var der jeg slo gjennom som spiller.

Er du rammet av det som har skjedd?
Ja, jeg har et større beløp inne, rundt  80.000 dollar.

Da er du kanskje en av de som er aller hardest rammet i Norge, du må vel føle deg passe tung i sekken?
Tror nok det er et par som er en god del hardere rammet, "skjervøy" f.eks.  Men jeg klarer meg jo og selv om det er en veldig kjip situasjon, så må man bare se seg rundt etter andre jaktmarker og heller ta FTP-pengene som en bonus om man eventuellt skulle få de tilbake.

Jeg tror også det er mye kjipere for de som hadde hele "liferullen" og grindet seg gjennom studier og har familie f.eks. Jeg var ganske heldig sånn sett at jeg hadde rullen min godt spredt på forskjellige sider og det med FTP ikke var i nærheten av kritisk sånn sett.

Har du forhåpninger om og få igjen pengene dine?
Såklart,  alle lever jo i håpet, men håpet er ikke så stort akkurat nå. Det ser riktignok ut som det er lys i enden av tunellen med tanke på de franske investorene. Ser på det som en bonus om pengene skulle komme til rette, men håper jo veldig for alle som er rammet.

Tar du noen forholdsregler etter det som har skjedd?
Jeg gjør som før og sprer rullen jevnt, over en 10+ forskjellige steder så jeg aldri blir rammet for alt. Passer også på å ikke ha noe særlig mer enn det jeg trenger på hver site. Tror alle eurosidene er trygge, og at man burde være mer påpasselig med de gjenstående amerikanske sidene, men det er vanskelig og si, plutselig smeller det som på "Black Friday".

Skulle du ønske at norske myndigheter gjorde noe?
Ja, det hadde vært best for alle parter å få det regulert.


Til slutt tok vi også en prat med en av Norges mest kjente online turneringspillere, "luckyseven", som også har fulgt FTP-skandalen tett.

Hva er din bakgrunn som pokerspiller?
Proff siden 2003. Jeg spiller mest turneringer, og klart mest online. Jeg spiller også endel odds på hobbybasis og følger med her inne på OddsNet.com.

Er du overrasket over den nye uviklingen i FTP hvor det viser seg at spillerne regelrett har blitt svindlet?
Nei, egentlig ikke. Ingenting har overrasket meg etter Black Friday. Jeg hadde selv et større beløp inne hos Ultimatbet Poker, men har faktisk fått betalt ut det meste i små doser. Hos FTP skjønte jeg litt etter Black Friday at pengene kunne man nok avskrive. Selskapet kom ikke med en eneste offentlig uttalese, og de fortsatte driften som om ingenting hadde skjedd. Dette syntes jeg virket fishy. I tillegg syntes jeg det hadde vært mye forandringer i månedene før Black Friday.

Hva slags forandringer?
Det var mye rart som hadde skjedd der like før Black Friday som gjorde meg mistenkelig. Og når det nå kommer frem at de hadde for lite penger så begynte jeg og legge sammen to og to. Alle turneringene deres var mer og mer turbobetont det siste året og de satte igang med rushpoker og noe som het multi-entry turneringer. Det virket som de hadde et enormt fokus på og få inn cash så kjapt som overhodet mulig. Mange av oss som spilte der fast lurte på hva som egentlig foregikk. Når det nå kommer frem at de slet med likviditet så er det jo lett og se sammenhengen.

Du kjenner flere av nettproffene og også et par av proffene hos team Fulltilt, hvordan er deres reaksjoner?
De er rystet og føler seg misbrukt av Fulltilt og av ledelsen. De har promotert selskapet i sine markeder og har jo vært en del av FTP sin marketingstrategi. Det er jo såklart dritkjipt for disse spillerne og ha promotert et selskap som har ført folk bak lyset. Men jeg tror dog de fleste der ute ser hva som har skjedd her og ikke vender sinnet mot proffene, som bare har vært verktøy for eierne av FTP og ikke vært endel av svindelen.

Noen av proffene er vel kanskje mer skyldig enn andre?
Ja, de aller største såklart som også har hatt en del i siden. Men dette her vil nok komme for en dag fremover.

Hva tror du har skjedd, er det et pyramidespill?
Det kan ligne i formen. Siden man bruker pengene fra innskudd til og få ut utbetalinger samtidig som man henter ned penger til sine egne bankkonti. Men jeg tror dette her egentlig er noen veldig dårlige forretningsfolk som har trodd at dette treet skal vokse inn i himmelen og startet feiringen for tidlig og kommet opp i et kjempeproblem. Etterpå har de prøvd brannslokking internt samtidig som de har prøvd og få det til og se ut som alt ser perfekt ut fra utsiden, slik at folk skal fortsette og sette penger inn. Jeg synes faktisk også endel kritikk må rettes mot Alderney hvor de har lisens. Det går såklart ikke og stole på et selskap med lisens fra Alderney etter det her.

Hvor sikkert føler du det er og spille online nå?
Jeg tror man skal holde seg til de aller største og gjerne børsnoterte sidene. Pokermarkedet er inne i en skvis allerede, og sjansen for at det kan forekomme shady ting eller at selskap rett og slett ikke er likvide ser jeg på som sannsynlig i mindre selskap. Små nettverk som Everleaf, Enet, Merge osv vil jeg ikke ha penger inne på nå, men holder meg til de store og anbefaler spillerne til og være observante på dette fremover.

Hva med Pokerstars?
Jeg tror egentlig Pokerstars er trygge. De viste iallefall at de har dekning for kundemidlene etter Black Friday. Et problem som kan oppstå er hvis DOJ krever inn bøtene de har gitt Pokerstars, men jeg tror uansett fokus vil være og betale ut kundene først hvis det skulle skje.

Så man kan fortsatt stole på de store nettpokersidene?
Ja, det tror jeg. Det er mye penger i denne bransjen så det vil alltid være rom for seriøse aktører, men det kan være greit og holde seg unna de små som sagt.


OddsNet.com takker alle tre så mye for praten og krysser fingrene for at alle som står i fare for å tape alle pengene de har hos FTP iallfall kan få tilbake deler av saldoen sin!