Denne siden krever javascript
Bookmakere ->>>|10Bet|Bet365|Betsafe|Betsson|ComeOn|Guts|NordicBet|PinnacleSports|SuperLenny|Toto2|Unibet|Casino
DISKUSJONSFORA

Øvrige » ON-prat

Tilbake til forum
Straffespark, utvisning og suspensjon
Fisken Postet 24.10.2016 10:15 Regnskap

Heisann godtfolk,

 

I løpet av sommeren annonserte IFAB (International Football Association Board) at det skulle lempes på reglene rundt det som ofte refereres til som en trippel straff, som da er når en spiller som har forårsaket straffespark også blir utvist, og på toppen av det også blir suspendert i en eller flere etterfølgende kamper.

 

Hvis jeg har forstått ting riktig så er det ikke lengre et krav om at dommer skal vise rødt kort til en spiller som frarøver en annen en scoringsmulighet som siste mann. Nytt krav er i stedet at det skal gis gult kort som et minimum, men det er dermed ikke sagt at dommer ikke kan gi rødt.

 

Mitt spørsmål er om valg av kortfarge hviler på skjønn utvist av dommeren, og hvis ikke, om det da er mulig å si noe mer konkret om når gult kort ikke kan forsvares?

 

Eksempel: En spiller er alene igjennom og har bare keeper mellom seg og målet. Han prøver å dra seg forbi der keeper kaster seg og tydelig prøver å nå ballen, men feiler og angriper faller over hendene hans. Er det i et slikt tilfelle muligheter for dommer til bare å gi gult, eller vil det alltid være rødt kort?

 

Hvis det er noen som har eksempler på situasjoner fra den senere tid som ville gitt trippel straff tidligere, men som nå bare har endt med gult kort i tillegg til straffespark, så vil det være interessant å høre om.

 

Mvh,

 

Fisken.

- Svar på innlegg
Re: Straffespark, utvisning og suspensjon
Ovechkin Postet 24.10.2016 16:43 Regnskap
Endret
24.10.2016 16:45 Ovechkin
24.10.2016 16:53 Ovechkin

Nå er jeg usikker på hvordan denne regelen praktiseres, men i mine øyne bør skillet helt klart gå på om spilleren gjør et eller forsøk på å ta ballen, eller ikke. 

Illustrert:


I) Defensiv spiller bruker armene til å rive ned motspiller som er alene med keeper, uten et ærlig forsøk på å ta ballen. Straffe og rødt kort.

II) Defensiv spiller takler motspiller som er alene med keeper, gjennom et ærlig forsøk på å takle på ball. Straffe og gult kort. 

Her er det opp til dommerens skjønn og avgjøre hvorvidt defensiv spiller gjør et reelt forsøk på å ta ball eller ikke. Om han i situasjon II mener at defensiv spiller bevisst takler motspiller og ikke går etter ball, er straffe og rødt kort det riktige i situasjonen.

Andre eksempler:

III) Defensiv spiller bruker armen aktivt for å stoppe en ball som er på vei inn i mål. Om det er med vilje eller som en refleks: Straffe og rødt kort.

IV) Defensiv spiller blir truffet i hånden og stopper en ball som er på vei inn i mål. Det er ingen intensjon, men et åpenbart mål hindres likevel. Straffe og gult kort.


I min ideelle verden ville regelen sett slik ut i grove trekk. 
- Svar på innlegg
Re: Straffespark, utvisning og suspensjon
Fisken Postet 24.10.2016 17:59 Regnskap

Hei Ovechkin,

 

Takk for tilbakemelding.

 

Jeg føler meg heller ikke sikker på hvordan regelen praktiseres rundt omkring, og det var noe av bakgrunnen for innlegget.

 

Når det er sagt, så finner jeg veldig mye fornuft i det du skriver, og kan ikke annet enn å si meg enig i de eksemplene du tar. I mitt hode er essensen den samme som du påpeker der det er intensjonen til forsvarende spiller som bør være tellende. Men da er det jo også rom for skjønn, ikke bare hos dommeren, men hos andre også.

 

Du fremhever også tenkte situasjoner der ball på vei inn i mål stoppes med hånd eller arm, med eller uten intensjon. Noe som er interessant her er at motstander da frarøves en scoring, og ikke en scoringsmulighet. Hvis en slik forseelse ville kvalifisert til frispark annet sted på banen, så burde det vel vært rødt kort i tillegg til straffepark uansett? (Der hvor jeg vokste opp kalte vi det for viljehands).

 

Det fins mye urettferdighet i flere idretter - som regel skapt av dommere - men noe må jo dømme... for hvis ikke vil jo alt gå over styr. Herre min hatt, noen ganger er jeg er glad jeg ikke er dommer i idrett:) Jeg kunne kanskje klart meg som lengdedommer i sleggekast eller diskos, men der går nok grensen. Jeg beundrer med andre ord de som tør stå opp og dømme i lagidretter.

 

Mvh,

 

Fisken.

- Svar på innlegg
Re: Straffespark, utvisning og suspensjon
Kornboy Postet 27.10.2016 18:05 Regnskap
Det blir nok ikke så veldig stor forskjell fra hvordan det er i dag, er jo rom for skjønn og tolkning slik det er nå også, men det blir vel bare slik at dersom du har en ufin intensjon, så er straffen litt hardere enn om det hadde vært motsatt tilfellet, noe jeg egentlig synes er fair. Dersom dommeren er i tvil, så blir det nok gult kort i de fleste tilfellene, er jo en grunn til at han er i tvil, antagligvis var det ikke noe "alvorlig". Synes Ovechkin har to gode eksempler, hands-eksemplet synes jeg er et meget godt, etter min mening stor forskjell på å få ballen styrt opp i hånda ufrivilig enn det å stoppe ballen med vilje slik at den ikke går i mål. 

Jeg visste forøvrig ikke om denne regelendringen før du skrev om det her, Fisken :-)

http://www.youtube.com/watch?v=dztb6wqUVNg
- Svar på innlegg