ON-prat - Snart sesongstart i England
Denne siden krever javascript
Bookmakere ->>>|10Bet|Bet365|Betsafe|Betsson|ComeOn|Guts|NordicBet|PinnacleSports|SuperLenny|Toto2|Unibet|Casino
DISKUSJONSFORA

Øvrige » ON-prat

Tilbake til forum
Snart sesongstart i England
Fisken Postet 25.07.2016 13:13 Regnskap
Heisann folkens,

 

Ettersom jeg har fulgt med på transfermarkedet og sesongoppkjøringen til lag på litt lavere nivå i England de siste par månedene, så tenkte jeg og gradvis legge ut litt info og noen betraktninger frem mot sesongstarten 6. august, som da er om 12 dager.

 

Jeg vil utelukkende holde fokus på League 2, for ellers er jeg redd for at det kan bli for mye, både for meg og de som skulle være interessert i å lese. Jeg håper å få tid til å skrive om flest mulig av de 24 lagene som skal konkurrere i League 2 kommende sesong, og helst alle sammen. Men, skulle ikke det gå, vil jeg prioritere de lagene jeg tror vil kjempe helt i toppen og kunne utfordre med hensyn til direkte opprykk, samt de jeg tror kan bli å finne i den andre enden av tabellen.

 

Dette innlegget blir en innledning til flere andre innlegg, der hvert av de etterfølgende vil ha fokus på ett og ett lag ad gangen.

 

Når jeg poster på ON-Prat, så er det fordi jeg ønsker at innleggene skal være synlig en stund, slik at flest mulig av de som ønsker får anledning til å lese frem mot sesongstart, også de som ennå er på ferie. Dessuten vil ikke disse skriveriene inneholde konkrete spillforslag, selv om det enkelte ganger vil være åpenbart hva jeg anser som aktuelle spillobjekt, og det vil man se et klart eksempel i det første innlegget som vil følge etter dette.

 

Ettersom jeg ikke tar for gitt at alle kjenner League 2 like godt, vil jeg begynne med å si noe kort om strukturen i det engelske ligasystemet, slik at denne ligaen kan plasseres bedre på det engelske fotballkartet for de som skulle være litt i tvil.

 

Hvis man sammenligner med flere andre land, så innbiller jeg meg at det er enkelt å tro at fotball helt nede i 4. divisjon eller noe slikt, er på et veldig lavt nivå, der det kan være så som så med mange ting der alt ikke er like seriøst.

 

Nivå 4 er jo akkurat det, og det kan man ikke komme bort i fra, men i England er det i høyeste grad en konkurransedyktig liga som det gjentatte ganger har vist seg at man ikke kan kjøpe seg ut av. Som man kanskje vil få se kommende sesong, så vil minst 3 av de 4 klubbene som rykket ned fra League 1 (nivå 3) forrige sesong, slite så det holder for å utfordre for en play-off plass (plass 4-7) i League 2.

 

Det er eksempelvis flere år siden det var slutt på den tiden da League 2 spillere brukte sesongoppkjøringen til å kvitte seg med ekstra kilo de hadde lagt på seg i løpet av sommerferien. Nå for tiden har alle treningsprogram de følger mens de er på ferie, og de testes gjerne også et par dager for første samling. Er man ikke fit nok, kan det vanke bøter og det som verre er. Intensiteten under sesongoppkjøringen har også blitt større for hvert år som har gått, der målet er å stå best mulig rustet for å fullføre hele sesongen uten å miste eventuell form fordi kreftene ikke strekker til i det lange løp.


Ligasystemet i England

 

Ligasystemet i England er grovt sett splittet i tre deler:

 • Premiere League
 • Football League
 • National League System

Premiere League er jo som man vet det aller øverste nivået, og denne ligaen består da av 20 klubber.

 

Under Premiere League finner vi så Football League, som består av 3 ligaer med 24 lag i hver liga:

 • Championship (nivå 2),
 • League 1 (nivå 3)
 • League 2 (nivå 4).

Alle 92 klubbene i Premier League og Football League er heltidsprofesjonelle, og ettersom Sky Bet er sponsor for Football League vil ligaene ofte omtales med Sky Bet først, for eksempel Sky Bet League 2.

 

Klubber på nivå lavere enn League 2 kalles ofte non-League klubber, og de 7 nivåene som følger etter League 2 i Football League (nivå 5 - 11) inngår alle i noe som kalles National League System. Totalt snakker vi om 84 forskjellige ligaer og nærmere 1 500 klubber.

 

På øverste nivå i National League System, finner vi noe så enkelt som National League:

 • National League (nivå 5)
 • National League North (nivå 6)
 • National League South (nivå 6)

Mens National League (nivå 5) består av 24 klubber, finner vi 22 klubber i hver av de to divisjonene på nivå 6. Flere av klubbene i National League er heltidsprofesjonelle, mens andre er såkalt semi-profesjonelle. National League sponses av Vanarama, og derfor vil ligaene kunne betegnes som Vanarama National League (North/South).

 

Videre finner man tre regionale ligaer på nivå 7, med 24 klubber i hver liga:

 • Northern Premier League Premier Division
 • Southern Football League Premier Division
 • Isthmian League Premier Division

Selv på dette nivået vil man finne klubber som er semi-profesjonelle, mens andre da er amatører. Evo-Stik er sponsor for Northern Premier League mens Ryman er sponsor for Isthmian League Premier.

 

2 lag fra hver av de tre regionale ligaene på nivå 7 rykker opp til National League North/South på nivå 6.

 

På nivå 8 finner man 138 lag forelt på seks ligaer som ligger parallelt 2 og 2 under hver av de tre regionale ligaene på nivå 7.

 

Deltagere i cup turneringen FA Trophy, som noen kanskje har hørt om, er lag som kommer fra ligaer fra nivå 5 til og med nivå 8.

 

Hvis vi summerer det vi kan kalle 5-8 divisjon i England, så kommer vil til 12 ligaer og 276 lag. Dette er imidlertid bare det aller øverste sjiktet av pyramiden ettersom vi finner rundt 1200 lag fordelt på 72 ligaer eller noe sånt på nivå 9-11. Utenfor FA, finner man videre ca 5 500 lag fordelt på 446 ligaer på nivå 12-24.

 

Med overnevnte som utgangspunkt, kan man da si at League 2 ligger helt i toppen av den engelske fotball pyramiden.

 

Penger og Budsjett

 

Selv om League 2 befinner seg på nivå 4 i engelsk fotball og alle klubbene er heltidsprofesjonelle, er det er dermed ikke sagt at alle lagene har like mye penger å rutte med. Alternativt kan man si at klubbeierne i League 2 ikke er av de mest sjenerøse, og man finner stor variasjon i budsjettene hos de enkelte klubbene.

 

Av de lagene som vil spille i League 2 kommende sesong, så tror jeg trygt man kan si at Portsmouth, Doncaster og Luton er blant de klubbene som har høyst budsjett. Det kan være flere som har en del å rutte med a la Leyton Orient og Carlisle, men jevnt over er det knapt med penger og flere lag er avhengige av å selge spillere for å få regnskapet til å balansere.

 

Hvis man ser på hvem bookmakerne holder som favoritter til å forlate det gode selskap i Football League, så er en fellesnevner for lag som Morecambe, Newport og Crawley at de har blant de minste budsjettene i League 2.

 

Spillerlønninger

 

Hvor mye en spiller i League 2 tjener vet jeg faktisk ikke, og det er nok fordi det er svært uvanlig at lag åpent informerer om spillerlønninger og slikt. En undersøkelse en avis gjorde i 2006 viste at en seniorspiller i League 2 tjente £49,600 i snitt mens en 20 åring hadde et snitt på £16,000. Med en kurs på 12.00 vil da årlige lønninger i britiske pund tilsvare månedslønninger i norske kroner.

 

Nå skulle man tro at det bare er å hive inn en inflasjonsprosent og så komme til en omtrentlig lønn ca 10 år senere, men det er ikke så enkelt. På grunn av introduksjonen av SCMP (Salary Cost Management Protocol) som en del av Financial fair play for klubber i League 1 og League 2, må man kjenne til en klubbs omsetning før man kan gjøre antagelser om de maksimale lønnskostnadene.

 

Omsetningen er ikke bare billettinntekter fra kamper, sponsorinntekter, TV og spillersalg, men også donasjoner fra klubbeiere og kapitalutvidelser (men selvsagt ikke lån). Dette betyr at rike eiere av League 1 og League 2 klubber kan finansiere klubbene sine på en måte som ikke er tillatt i de andre divisjonene.

 

Selv om SCMP har eksistert i League Two siden 2004/2005 sesongen, var angivelsene i utgangspunktet bare retningsgivende. Det var først foran 2011/2012 sesongen det ble en regel som kunne brytes.

 

I League 1 kan en klubb bruke maksimum 60 % av totalomsetningen på spillerlønninger, mens tilsvarende er 55 % i League 2. Omsetning og spillerlønninger blir estimert foran sesongstart og oppdateringer skjer flere ganger i løpet av en sesong. Klubber som viser til en utvikling som tilsier at lønnskostnadene vil falle utenfor det som er tillatt, kan få forbud mot å delta i overgangsmarkedet.

 

Det positive med flere oppdateringer av omsetning og spillerlønninger løpet av en sesong, er at klubber kan øke lønnsbudsjettet dersom omsetningen øker. Spiller de attraktiv fotball og ofte vinner på hjemmebane, vil det kunne gi litt i form av økte billettinntekter, men mest vil det monne for lag som gjør det bra i cupen og kanskje er så heldig å møte lag fra Premiere League. Slikt vil kunne bety større handlefrihet i overgangsvinduet i januar. Jeg tror i alle fall det er slik.

 

Ettårs kontrakter

 

Nettopp på grunn av stramme budsjetter er det utbredt med ettårs kontrakter mellom klubb og spillere i League 2, og lånemarkedet har også blitt brukt hyppig tidligere sesonger.

 

Ettårs kontrakter løper som regel fra 1. juli det ene året og til og med 30. juni det neste. Kontraktspartene kan jo forlenge kontraktene i løpet av en sesong, men det mest vanlige er at det gjøres opp en status etter sesongslutt i første halvdel av mai. Spillere som er på kontrakt som utløper 30. juni blir da enten fristilt av klubben eller tilbudt ny kontrakt, med mindre eksisterende kontrakt har opsjoner som kan utøves.

 

Reglene er slik at en spiller som blir tilbudt ny kontrakt, har 30 dager på å akseptere eller avslå. Som naturlig er, så er det i første rekke spillere som har prestert godt under sesongen eller som av andre grunner inngår i en klubbs fremtidsplaner, som blir tilbudt nye avtaler. Men samtidig vil det jo være slike spillere som oftest også er mest attraktiv for andre klubber. Derfor ser man ikke rent sjelden at spillere som har blitt tilbudt ny kontrakt, avventer med å signere for å se om det kan dukke opp noe mer interessant andre steder. To ting virker å være utslagsgivende for hva en spiller velger, og den ene bedre betingelser et annet sted (lønn / avtalelengde), mens den andre er spill på høyere nivå. For de mest attraktive spillerne blir det av og til en kombinasjon.

 

Overganger i League 2 og domineres derfor av gratis overganger i sommerhalvåret. Det er dog et unntak for unge spillere som tilbys ny kontrakt med samme eller bedre betingelser som før, men som avslår og i stedet signerer for en ny klubb. I slike tilfeller vil tidligere klubb være berettiget til en pengemessig kompensasjon, men den er som oftest ikke all verden.

 

Hva med alle fristilte spillere som ikke sånn rent umiddelbart blir tilbudt nye avtaler? De er jo så klart på utkikk etter jobb, og flere ender opp på prøvespill for andre klubber på forskjellige nivå i håp om å få en avtale på plass under sesongoppkjøringen.

 

Ettersom man foran kommende sesong står overfor nye regler i forbindelse med lån, så vil klubber som tidligere har satt sin lit til lån av spillere, nå bli nødt til å tenke litt annerledes.

 

Nye regler i lånemarkedet

 

Fra og med kommende sesong må låneavtaler inngås i de vanlige transfervinduene, der det første stenger 31. august mens det andre vil være åpent i januar.

 

Muligheten for nødlån med varighet mellom 28 og 93 dager er med andre ord borte. Lån må nå inngås enten for et helt år aller et halvt år, og det betyr at de klubbene som låner ut spillere vil tenke seg mer om, mens klubber som låner inn spillere pådrar seg større risiko og økonomisk belastning. Lønn til innlånte spillere inngår for øvrig også i SCMP.

 

Etter hva jeg tror, vil ikke konsekvensene bli så store i første halvdel av sesongen, men rart skulle det være om ikke en del klubber vil merke endringene når vi kommer til siste halvdel, og da i januar der man må forplikte seg til lån ut sesongen.

 

Jeg mener det siste vinduet for nødlån var åpent fra 9. februar til 24. mars forrige sesong, men kommende sesong må låneavtaler inngås i januar, og de må som nevnt vare ut sesongen.

 

Man har jo tidligere sett at Premiere League klubber har benyttet seg av lånemarkedet for gi spillere erfaring med førstelags fotball i lavere divisjoner, men da gjerne med en opsjon på å hente dem tilbake når de måtte ønske. Med de nye reglene, vil flere toppklubber trolig kvie seg mer for å låne ut spillere, og heller beholde dem og la de spille for U-laget.

 

Suksess i League 2

 

De få klubbene som har litt å rutte med forsøker jo å konvertere sine relativt store budsjetter til opprykk, men penger er ikke den eneste faktoren i League 2 (som i mange andre ligaer rundt omkring), noe Accrington Stanley beviste til de grader forrige sesong.

 

Et interessant poeng kan være at mens League 2 klubber i gjennomsnitt signerte 8 nye spillere foran forrige sesong, var gjennomsnittet 5 nye spillere for de klubbene som rykket opp. Dette kan tyde på at stabilitet i troppen er noe som betaler seg på sikt, men noen ganger er det verken mulig eller ønskelig å sette stabilitet i troppen foran alt annet. Dette gjelder da spesielt etter en dårlig forrige sesong eller når en ny manager kommer inn og vil sette sitt preg på det laget han skal lede.

 

I League 2, som i ligaer på andre nivåer, så er det viktig for managere finne den rette blandingen av spillere. Var fjorårssesongen bra og manageren er den samme, vil det så klart være enklere å prioritere stabilitet i troppen foran neste sesong. På den annen side, så er det ikke alltid man har kontroll på spillerne og spesielt de på ettårs kontrakter.

 

Når det er sagt, så ser man at dyktige managere som kjenner de respektive ligaene og også evner å hente inn spillertyper som passer til ligaen, også klarer å oppnå stor suksess med omtrent helt nye lag. Et godt eksempel på det er hva Cheltenham presterte i National League forrige sesong der manager Gary Johnson praktisk talt satte sammen et helt nytt lag foran sesongstart, og endte opp med å knuse all motstand.

 

Det er flust med spilleroverganger i sommermånedene for de aller fleste lag, og slikt gjør det ekstra vanskelig og prøve å gi en kvalifisert mening om hvordan de enkelte lag vil fare neste sesong. Hvis eksempelvis halve laget eller mer er nytt, så vil det ta tid før alle spillerne vil fungere sammen som et homogent lag, men hvor lang tid og hvor bra samspillet vil bli, kan variere veldig. Det er uansett ikke så enkelt som å summere kvaliteter av enkeltspillere, og så komme frem til en fasit. Tvert i mot.

 

De managerne som kjenner ligaen fra før, har i utgangspunktet størst sjanse for å lykkes. Har man i tillegg nese for å finne de riktige spillerne til de riktige plassene, øker sjansene enda mer. Dette høres kanskje fryktelig dumt ut, men jeg tenker på slikt som at fotballen er mer direkte og fysisk i League 2 enn for eksempel League 1.

 

Men så var det dette med budsjett igjen. Noen managere har svært liten handlefrihet, og er tvunget til å hente inn spillere på fri transfer som også er villige til å ta til takke med en moderat lønn. Disse managerne må også akseptere at spillersalg er en viktig faktor for å få regnskapsligningen til å gå opp, så det er nok av begrensninger.

 

Det fins noen managere rundt omring som tidligere har vist at de kan lage gull ut av gråstein, men også motsatt, som da blir å lage gråstein ut av gull. Av den grunn er det aldeles ikke dumt å backe manageren vel så mye som å se på track record til enkeltspillere når man skal prøve å synse noe om et lags sjanser.

 

I innlegg som vil komme senere vil jeg derfor omtale managere, og ikke bare se på spilleroverganger. Sånn strukturelt er det vel mest naturlig først å si litt om forrige sesong(er), dernest manager(e), og så spillere som har forsvunnet siden forrige sesong, og nye som har kommet inn.

 

På grunn av at jeg som regel setter spill tidlig i sesongen, er jeg er også interessert i spillere som har kommet inn før sesongoppkjøringen startet og hvilke som har kommet inn på et senere tidspunkt, men for en sesong sett under ett, så er det ikke så viktig. Treningskamper vektlegger jeg ikke så mye, og spesielt ikke de første. Da er det mer interessant å følge de to siste før lagene starter finpussen den siste uken før alvoret starter, men der er vi ikke ennå.

 

Treningskamper vil derfor sannsynligvis ikke bli omtalt, med mindre det er noe spesielt eller at viktige spillere har blitt skadet.

 

Jeg ser ikke bort fra at jeg kan komme til å legge ut et par sesongspill på League 2 og kanskje også et par spill på kamper i åpningsrunden, men det vil i så fall komme på fotballforumet når det nærmer seg avspark lørdag 6. august.

 

Mvh,

 

Fisken.

- Svar på innlegg
Flotte innlegg for oss
aaa Postet 25.07.2016 15:59 Regnskap
som er glad i engelsk fotball. Har ikke noe å bidra med selv, men gleder meg til fortsettelsen. Velskrevet er det også.
- Svar på innlegg