Denne siden krever javascript
Bookmakere ->>>|10Bet|22Bet|888sport|Bet365|Betsafe|Betsson|ComeOn|Guts|NordicBet|PinnacleSports|Unibet|Casino
DISKUSJONSFORA

Øvrige » Bookmaker

Tilbake til forum
Betsson/Betsafe - saksøkes.
lopse Postet 06.02.2018 12:57 Regnskap
Som overskriften forteller, så dreier dette innlegget seg om nært forestående søksmål mot Betsafe og Betsson.

Hensikten med innlegget er å informere, be om innspill, og muligens komme i kontakt med de av dere som kunne ønske å bidra med innspill, informasjon eller annet. 
Er du er journalist med interesse for bettingselskaper og lisensgivningen på Malta, så hører jeg gjerne fra deg.

For dem som måtte ønske, så kan gjeldende rammeverk (lisenskravene) for Malta registrerte spillselskaper leses her:

http://www.mga.org.mt/wp-content/uploads/Remote-Gaming-Regulations-438.04_English-version.pdf


Søksmålet vil bli rettet mot begge selskapene nevnt i innledning. Betsson som eier, moderselskap og til sist ansvarlig, Betsafe spesifikt.

Det er mange aspekter rundt søksmålet, men for å best opplyse på kortest tid tar jeg for meg det sentrale.


For noen år tilbake satt Betsafe på faktisk kunnskap om at en spiller hadde gjort et større innskudd (€ 5000) med et Visa kort ikke tilhørende han. Kanskje ikke så spesielt i seg selv, men dette fikk store følger.

Som de fleste vel vet må man bekrefte eierskap av nye betalingsmidler, spesielt Visa, hos disse selskapene.

Etter innskuddet var det noe frem og tilbake mellom spilleren og Betsafe vedr det å fremskaffe bilder av det nylig reigstrerte og brukte kortet for verifisering. 
Betsafe mottok til slutt godkjente bilder som viste at kortet var utstedt til en annen person enn eier av konto.

Innskuddsbeløpet ble tilbakeført til det aktuelle Visa kortet, og det var slutten på denne episoden.

Betsafe tok ingen grep for gripe inn eller varsle om dette forsøket på kortsvindel/id-tyveri/hvitvasking av innskuddsbeløpet.
De satt på bilder av kortet som viste hvem det var utstedt til (vedkommende har et spesielt navn, og er eneste folkeregistrerte person i Norge med dette navnet), hvilken bank som hadde utstedt kortet, at det var et Visa kort - samt kontaktinformasjon for retur/kontakt "Om funnet kort...".

Man har selvsagt kontaktet vedkommende kortet var utstedt til for å høre om man fikk noen henvendelse, banken som utstedte kortet, samt Visa. Ingen hadde blitt kontaktet.

Spillekontoen til spilleren som forsøkte å bruke dette kortet ble ikke limitert på noen på, verken for innskudd eller spill. 
Ikke stengt verken permanent eller midlertidig.

Man får opplyst av andre spilleselskaper (utenfor Betsson Group) lisensiert både på Malta og andre steder, at en slik avdekket handling hos dem umiddelbart ville resultert i permanent utestengning uten mulighet for gjenåpning.
Rett skal være rett, selskapene opplyser også om at det forekommer at kamerater lar kamerater bruke deres Visa kort for innskudd, men at det da innhentes fullmakt og bekreftelse på at dette var godkjent før evt gevinster/saldo utbetales.
I dette tilfellet ble ikke noe slik bekreftelse etterspurt eller fremskaffet.

For de av dere som måtte gå gjennom dokumentet jeg linker til i toppen, og/eller Betsafe/Betssons regler & vilkår, så finnes det å lese et veldig fokus på dette med integritet og kamp mot hvitvasking av penger.

Et eksempel fra Betsafes regler og vilkår (de samme regler er på Betssons side):

21. Rapportering av mistanke om hvitvasking av penger

21.1 Som spilloperatør må vi følge lover om hvitvasking av penger og eventuelle tilknyttede forskrifter. Vi kontrollerer alle transaksjoner og rapporterer enhver mistenkelig overføring til relevante og kompetente myndigheter på Malta (eller andre områder som kan være knyttet til transaksjonene dine).

21.2 Hvis du oppdager mistenkelig aktivitet knyttet til noen av Spillene på Nettstedet må du melde fra om dette til oss umiddelbart.

21.3 Vi kan suspendere, blokkere eller stenge Kontoen din og holde tilbake midler, i samsvar med Hvitvaskingsloven.Jaja, men hva så....


Dette fikk store konsekvenser. Spilleren som hadde gjort dette innskuddet var på det tidspunkt i starten av en lysende karriere som svindler og id-tyv. 
I overkant av 85% av den totale økonomiske skaden han utrettet var gjort ved bruk av identiteten til vedkommende som kortet jeg her snakker om var utstedt til.
Når dette rulles opp nå er den totale økonomiske skaden rundt 8 millioner norske kroner. 

Hadde Betsafe/Betsson handlet, som man vel må kunne forvente av et seriøst selskap som avdekker noe som dette, spesielt med innskuddsbeløp så stort som nærmere kr 50,000 med dagens kurs, så hadde årelangt id-tyveri og bedrageri med nærmere 30 personoffer og over 20 banker og kredittinstitusjoner vært stoppet helt i starten før skadene vokste seg store.

Betsafe/Betsson avviser selvsagt kategorisk alle påstander.
De har gjort alt riktig. Det er ikke deres ansvar å gjøre mer enn å reurnere beløpet til kortet. De har gjort alt riktig iht sin lisens. De har rapportert som de skal.

Når man da ber om å få tilsendt bildene de mottok av kortet, informasjon om hva som ble rapportert hvor, samt akkurat hva det er som er lisenskravene -  så fikk man først beskjed om at dette var arkivert og umulig å hente frem.
Etter noe frem og tilbake fikk man beskjed om at dette ville de ikke dele eller informere om. 

"Jeg forstår at dette ikke var svaret du ønsket, men dette er et endelig svar fra oss i dette ærendet."
-sitat 
Eduard Jakubov
Manager
Betsafe Kundeservice

Kan også påpeke at man i kontakten med Betsafe gjentatte ganger har bedt om at saken behandles av en norsk språklig ansatt. Og fått lovnader om der.
Det som derimot er praksis er at e-poster til Betsafe oversettes til engelsk så Mr. Jakubov kan lese dem, så svarer han på engelsk, som da igjen blir oversatt til norsk før svar sendes. Lost in translation.


Så hva med MGA (Malta Gamin Authority).

De svarte faktisk i starten da man først henvendte seg med generelle spørsmål. Med tiden ønsket de mer informasjon for å kunne svare bedre, og igjen svarte de. Noe generelt var det riktignok, de meste var et spørsmål om tolkning.
Men, da jeg informerte om at henvendelsene var undersøkelser i forbindelse med kommende søksmål mot Betsson/Betsafe ble man avfeid med:

"Dear Sir,

 

With reference to your e-mail, if you decide to carry out a lawsuit against one of our licensees you are entitled to do so accordingly and we will respond officially to the competent entities that will be dealing with this case.

 

Thanks & Regards,

 


Shirley Spiteri
Corporate Affairs Administrator

"


Man kan jo forstå at de som skal overse og regulere spillmarkedet på Malta ikke vil være delaktig i å opplyse eventuelle brudd på regler og vilkår når dette rettes Maltas størte arbeidsgiver, Betsson.

Det ser da ut som man må inkludere MGA i søksmålet også, for å få tilgang til informasjonen man trenger.


Det er forsøkt å foreslå forlik for Betsafe/Betsson, som selvsagt ble avfeid blankt.
Det er forsøkt å få dem til å forstå at når de nekter å opplyse om de vi etterspør (informasjon om kommunikasjon på det aktuelle tidspunktet, bildene, hva deres lisens sier, hva som ble gjort utover å returnere beløpet osv osv) så har man ingen andre valg enn å saksøke.

Om deres arkiver ville vise at de har gjort alt riktig, hvorfor ikke være behjelpelig med å opplyse saken og med det potensielt avslutte den før den når rettsvesenet.


Til slutt. 
Ja, det er grunnlag for et søksmål her. Og et søksmål som dette kan anlegges for norsk rett selv om selskapet er utenlandsk, på bakgrunn av vernetingsreglene i tvisteloven.
Dette har vært innom et advokatfirma som spesialiserer seg på økonomisk kriminalitet, både norsk og internasjonalt.
Det er også konsultert med advokat på Malta med ekspertise på "Remote Gaming".


Så da.
Kommentarer, innspill, spørsmål, annet?

Legg igjen en e-post adresse om noen ønsker kontakt.- Svar på innlegg